Ukraine

søn, 17 mar 2024

Russisk ambassade i Moldova angrebet med benzinbomber

Militær i Moldovas udbryderrepublik Transnistrien kontrollerer indbyggers papirer tidligere i denne måned, hvor spændinger er taget til i landet, hvor den proeuropæiske regering har problemer med separatister som støttes af Rusland.
Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix Militær i Moldovas udbryderrepublik Transnistrien kontrollerer indbyggers papirer tidligere i denne måned, hvor spændinger er taget til i landet, hvor den proeuropæiske regering har problemer med separatister som støttes af Rusland.

En mand kastede søndag to benzinbomber ind i en gård ved den russiske ambassade i Moldovas hovedstad, Chișinău.

Politiet har foretaget en anholdelse i sagen.

Spændinger er taget til i Moldova, hvor den proeuropæiske regering har problemer med udbryderregionen Transnistrien, som støttes af Rusland.

Myndighederne i Transnistrien har åbnet stemmesteder, så indbyggerne kan stemme ved det russiske parlamentsvalg.

Moldovas udenrigsministerium indkaldte i denne uge den russiske ambassadør i Chișinău, Oleg Vasnetsov, og bad ham forklare, hvorfor Rusland ville åbne seks valgsteder i Moldova i forbindelse med russiske præsidentvalg.

Ifølge udenrigsministeriet har Rusland kun fået tilladelse til at åbne et enkelt valgsted i landets ambassade i Chișinău.

Transnistrien har reelt været kontrolleret af prorussiske styrker siden Sovjetunionens kollaps i 1991.

Internationalt anses området for at være en del af Moldova. Ikke desto mindre har Rusland soldater udstationeret i regionen.

Lige siden Rusland invaderede Ukraine, har Moldova frygtet, at Rusland vil bruge Transnistrien til at åbne en ny front i sydvest i retning mod havnebyen Odesa i Ukraine.

Forholdet mellem Rusland og Moldova er blevet yderligere forværret, efter at Moldovas regering har anlagt en mere proeuropæisk linje og beskylder Rusland for at forsøge at destabilisere situationen i regionen.

De prorussiske myndigheder i Transnistrien bad i februar Rusland om hjælp til "beskyttelse" mod øget pres fra den centrale regering i Moldova.

Fra russisk side blev anmodningen om hjælp fra Transnistrien i første omgang taget venligt imod.

- Det er en af prioriteterne at beskytte Transnistriens borgeres interesser. Rusland vurderer altid meget nøje sådanne anmodninger, sagde en talsmand for det russiske udenrigsministerium i en kommentar til udviklingen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, står kun over for tre andre kandidater ved valget, som blev indledt torsdag og slutter søndag. Ingen af de tre kandidater anses for at være reelle udfordrere af Putins regime.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere