Ukraine

tir, 27 feb 2024

USA vil frigøre russiske værdier til Ukraine

På G20-mødet i Brasilien har USA's finansminister, Janet Yellen, foreslået, at der kan frigøres værdier for 285 milliarder dollar fra beslaglagte russiske værdier. Yellen siger, at beløbet kan anvendes til at hjælpe Ukraine, hvilket ville være en tilskyndelse for Rusland til at søge fred.
Nelson Almeida/Ritzau Scanpix På G20-mødet i Brasilien har USA's finansminister, Janet Yellen, foreslået, at der kan frigøres værdier for 285 milliarder dollar fra beslaglagte russiske værdier. Yellen siger, at beløbet kan anvendes til at hjælpe Ukraine, hvilket ville være en tilskyndelse for Rusland til at søge fred.

Den amerikanske finansminister, Janet Yellen, siger tirsdag, at det er "nødvendigt og hastende" at finde måder, hvorpå der kan frigøres værdier for 285 milliarder dollar fra beslaglagte russiske værdier.

Yellen siger, at beløbet kan anvendes til at hjælpe Ukraine, hvilket ville være en tilskyndelse for Rusland til at søge fred.

Beløbet svarer til omkring 1956 milliarder kroner, hvilket er op mod det dobbelte af de årlige offentlige udgifter i Danmark.

USA og dets allierede i G7-gruppen for de store industrilande har været uenige om, hvad der skulle ske med de indefrosne russiske aktiver, som er indefrosset af USA, EU, Japan og Canada efter 2022 for at hjælpe Ukraine, som skal bruge anslået 486 milliarder dollar (omkring 3400 milliarder kroner) til genopbygning og normalisering.

Nogle europæiske lande frygter, at brug af indefrosne russiske værdier kan skabe en farlig ny praksis i fremtiden.

- Vi skal handle sammen og på en gennemtænkt måde. Jeg mener, at der er et stærkt belæg for at gå frem på denne måde i henhold til folkeretten, international og økonomiske lovgivning og moralsk, siger Yellen i et indlæg på møder med landene i G7 og G20 i São Paulo i Brasilien.

Yellens udtalelser er et ekko af en udmelding fra den britiske premierminister, Rishi Sunak.

/ritzau/Reuters

Kilde:

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere