To kinesiske statsborgere er blevet taget til fange af ukrainske styrker under kampe i den østlige del af landet. Ifølge den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky fandt anholdelsen sted efter en væbnet konfrontation med seks kinesiske soldater nær landsbyerne Tarasivka og Bilohorivka i Donetsk-regionen.
De to fanger havde ifølge Zelensky både identitetspapirer og bankkort på sig, hvilket nu danner grundlaget for en diplomatisk henvendelse til Beijing. “Vi har information om, at der er langt flere kinesiske statsborgere i besættelsesmagtens enheder end blot disse to,” udtalte præsidenten. Se hele hans opslag på X nederst i artiklen eller se videoen her.
En ny fase i krigen
Det er første gang, Ukraine officielt bekræfter kinesisk militær tilstedeværelse i konflikten.
Fangsten af de to soldater har fået Zelensky til at tage kontakt til den kinesiske regering via sin udenrigsminister Andrii Sybiha.
Målet er at få en klar udmelding om, hvordan Kina forholder sig til, at dets borgere deltager i krigshandlinger på russisk side.
Samtidig opfordrer Zelensky Vesten og det internationale samfund til at reagere på det, han betegner som endnu en eskalation i krigen. “Dette kræver en reaktion. En reaktion fra USA, Europa og alle i verden, som ønsker fred,” sagde han ved en pressekonference med den belgiske premierminister Bart de Wever.
Kina i selskab med Nordkorea og Iran
Kinas forbindelse til krigen bliver nu nævnt i samme åndedrag som Nordkorea og Iran – to lande, der allerede har bidraget til Ruslands militære indsats.
Forskellen, ifølge Zelensky, er imidlertid afgørende: “Nordkoreanerne kæmpede imod os i Kursk-regionen. Kineserne kæmper på Ukraines territorium.”
Det er endnu uklart, om de kinesiske statsborgere har kæmpet som en del af en officiel indsats fra Beijing, eller om de har tilsluttet sig russiske enheder på frivillig basis.
Flere udenlandske krigere har i krigens løb meldt sig på begge sider, hvilket gør det vanskeligt at fastslå graden af statsstøtte.
Diplomatiske implikationer
Beijing har tidligere benægtet at have leveret våben eller militært personel til Rusland, men har samtidig opretholdt tætte bånd til Moskva.
Ukraine har tidligere anklaget Kina for indirekte at støtte Ruslands krigsførelse, blandt andet ved at levere militært udstyr som droner og komponenter.
Den seneste udvikling kan få stor betydning for de skrøbelige forhandlinger om våbenhvile, der er i gang bag kulisserne.
Zelensky understreger, at krigen ikke ser ud til at nærme sig en afslutning, så længe Rusland fortsætter med at hente støtte uden for landets grænser: “Putin leder ikke efter måder at afslutte krigen – han leder efter måder at fortsætte den.”