Vejret

tir, 30 apr 2024

Aalborgensere har størst risiko for at cykle til og fra arbejde i regnvejr

Jo længere man bor mod vest, desto større er risikoen for at blive våd, når man cykler til og fra arbejde. (Arkivfoto).
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix Jo længere man bor mod vest, desto større er risikoen for at blive våd, når man cykler til og fra arbejde. (Arkivfoto).

At møde gennemblødt op på arbejde er nok noget, de fleste gerne vil undgå.

Og måske har vejret så stor en indflydelse på dig, at du nægter at sætte dig op på jernhesten, hvis det regner, og du derfor er tvunget til at iføre dig regntøj for at undgå at blive våd.

Cykler man til og fra arbejde i en af Danmarks fire største byer, er der mindst risiko for at blive fanget af tunge regndråber i København.

Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), som har undersøgt, hvor ofte det har regnet mellem klokken 08 og 09 og mellem klokken 16 og 17 på alle hverdage gennem de seneste ti år.

For Aalborg, som topper listen, har 5,1 procent af cykelturene været i regn.

Det gælder kun for 4,2 procent i København, mens Odense og Aarhus ligger midt imellem med en andel på henholdsvis 4,8 og 4,9 procent.

Ifølge DMI er det ikke helt forkert at antage, at jo længere man bor mod vest, desto større risiko er der for at blive våd.

- Man snakker tit om, at Danmark ligger i vestenvindsbæltet. Det er, fordi vi får rigtig mange lavtryk ind fra vest. Når vi gør det, vil fronterne typisk ramme vestkysten med mest nedbør, siger Herdis Preil Damberg, meteorolog ved DMI, til Ritzau.

Når fronten bevæger sig mod øst, vil den langsomt blive svækket, lyder det videre.

Også årstiden har stor betydning for, om man risikerer at møde op på arbejde med drivvåde bukser.

Foråret er klart den bedste periode som cyklist.

- Det er der, hvor der er gode chancer for højtryksvejr og det, vi kalder for påskeøsten, hvor vi får en tør østenvind ind med masser af solskin, siger Herdis Preil Damberg.

Ser man ud over hele landet, vil risikoen for regn hverken være betydeligt større eller mindre i eksempelvis Rønne på Bornholm eller Esbjerg.

- Tallene adskiller sig ikke vildt meget fra hinanden. Så hvis vores klimatolog havde kigget på Esbjerg eller Rønne, så tænker jeg, at nogenlunde de samme tal var kommet frem, siger Herdis Preil Damberg.

Det er klimatolog ved DMI Naja Duus Bendixen, som har undersøgt regnmængderne.

Selv om foråret, som vi for nuværende befinder os i, er den periode med mindst regn, opfordres man til at holde øje med vejrudsigten.

Statistik er én ting - virkeligheden er ofte en anden, lyder det.

Det ses, ved at det har været den vådeste april i Danmark i mindst 150 år.

Fredag eftermiddag klokken 15 havde måneden budt på 98,7 millimeter regn.

Det er 0,7 millimeter mere end den hidtidige rekord fra 1936 på 98 millimeter.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere