Der er stor sandsynlighed for, at en 88 år gammel nedbørsrekord bliver slået i løbet af fredag.
Det vurderer Mikael Scharling, som er klimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).
Fredag klokken 9.00 er der hidtil i april faldet 94,9 millimeter, og der er udsigt til mere regn i løbet af dagen.
Den vådeste april, som nogensinde er målt i Danmark, var i 1936, hvor der faldt 98 millimeter.
- Når vi sammenholder de mængder af nedbør, som meteorologerne forventer, med det, vi er nået op på allerede, så regner vi med, at vi vil slå den gamle rekord i løbet af eftermiddagen, siger Mikael Scharling.
April er normalt blandt de tørreste måneder, og nedbørsrekorden er da også den laveste sammenlignet med de 11 øvrige måneders nedbørsrekorder.
Den laveste nedbørsmængde i april blev målt i 1893 og 1974. Begge år faldt der 3,0 millimeter.
De nationale nedbørsmålinger går tilbage til 1874. Altså 150 år.
Særligt i begyndelsen af april var der nogle usædvanligt våde dage. De dage kunne også være faldet i marts, og derfor handler det også om tilfældigheder, forklarer Mikael Scharling.
Men det er også et udtryk for, at klimaforandringer skaber ændringer i vejrsystemerne.
- Klimaændringerne gør, at vi får nogle mere fastlåste vejrsystemer, så vi får lang tid med tørke og lang tid med nedbør. Derfor får vi også flere både temperaturrekorder og nedbørsrekorder, siger Mikael Scharling.
Han nævner også den usædvanligt tørre sommer i 2018 og tørkeperioden i løbet af maj og juni i 2023 som eksempler på fastlåste vejrsystemer.
Hvis nedbørsrekorden ikke skulle blive slået i løbet af fredag, kommer et nyt lavtryk ind over Danmark søndag, siger Mikael Scharling. Her vil der igen være mulighed for regn.
I 2023 blev der slået to nedbørsrekorder, da både januar og juli blev de vådeste målt med henholdsvis 124,5 millimeter og 140,8 millimeter. Det fremgår af dmi.dk.
Kilde: /ritzau/