Indlandsisen langt inde i Grønland bevæger sig i dag mellem 5 og 15 procent hurtigere, end den gjorde i 1959.
Det viser et studie fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).
Forskerne har i studiet registreret isens bevægelse ved et område nær gletsjeren Sermeq Kujalleq i Vestgrønland. Området ligger 100 kilometer fra indlandsisens kant.
Ifølge forskerne bag studiet kan det være nødvendigt at gentænke forståelsen af isen.
Postdoc ved Geus og førsteforfatter på studiet Anja Løkkegaard skriver i en pressemeddelelse, at forskerne var klar over, at isen bevæger sig med ekstrem høj hastighed langs kanten af indlandsisen.
- Vi regnede med, at isen i midten er mere langsomt reagerende, men de nye målinger, vi har foretaget, viser, at det ikke er tilfældet i det område, siger hun.
Studiets resultater tyder ifølge forskerne på, at der er dele af mekanismerne i, hvordan isen reagerer i forhold til global opvarmning, som man endnu ikke er bekendt med.
Forskerne kan ikke sige med sikkerhed, hvorfor indlandsisen i dag bevæger sig hurtigere, end den gjorde for 65 år siden.
- Vores bedste bud ud fra de data, vi har, er, at der er tale om den mekanisme, som vi kalder creep stability. Men det er et af flere relevante bud, siger Anja Løkkegaard.
Creep stability er et begreb for den måde, som isen flyder på, når iskrystaller forskubber sig i isen.
Indtil videre er creep stability en teoretisk forklaring. Forskubningen af iskrystaller sker nemlig så langt nede i isen, at det er svært at komme ned at undersøge den.
- Hvis vi kan finde ud af, hvorfor dette sker med større sikkerhed, ville vi kunne finde ud af, hvor i isen det sker, og hvad det betyder for indlandsisens udvikling fremover, siger Anja Løkkegaard.
Forståelsen af, hvordan indlandsisen bevæger sig, er ifølge forskerne afgørende for at kunne lave sikre fremskrivninger af, hvor meget niveauet i havene vil stige.
Kilde: /ritzau/