Regeringen, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet er enige om en uvildig undersøgelse af ægteskaber med mindreårige.
Det skriver Social- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen skal blandt andet belyse, om sager, hvor mindreårige er blevet gift, har fulgt de gældende regler på området. Undersøgelsen kommer til at dække perioden fra 1970 og frem til i dag. Den vil omfatte både danske ægteskaber og anerkendelse af udenlandske ægteskaber.
Aftalen om en uvildig undersøgelse på området kommer, efter at flere medier for nylig har beskrevet, at næsten hundredvis af udenlandske ægteskaber med mindreårige siden 2017 er blevet anerkendt af danske myndigheder, selv om det har været ulovligt. Ægteskaber med mindreårige blev forbudt ved lov i 2017.
- Børn skal have lov til at være børn. Jeg kan dårligt forestille mig noget vigtigere end at beskytte børn mod overgreb og værne om deres ret til en barndom.
- Det er derfor dybt foruroligende, hvis danske myndigheder har anerkendt ægteskaber med mindreårige i strid med reglerne, siger social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) i pressemeddelelsen.
I oktober skrev Berlingske, hvilke statslige styrelser og kommuner som har foretaget godkendelserne siden lovændringen.
Tal, som mediet havde fået indsigt i, viste eksempelvis, at Udlændingestyrelsen har godkendt 39 ægteskaber med mindreårige siden lovændringen i 2017, mens Skattestyrelsen har godkendt 9 ægteskaber med mindreårige.
På landsplan har kommuner og styrelser godkendt 273 udenlandske ægteskaber efter lovændringen i 2017, skrev Berlingske.
Hvad angår sagerne fra efter 1. februar 2017 skriver ministeriet, at alle disse skal undersøges "for at vurdere, om anerkendelsen af et udenlandsk ægteskab med en mindreårig er sket i overensstemmelse med loven".
Det sker i en såkaldt tilsynsundersøgelse. Den er Social- og Boligministeriet allerede er i gang med at foretage.
Resultaterne herfra kommer til at indgå i den uvildige undersøgelse. Den står Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) i øvrigt for.
Kilde: /ritzau/