Langt de fleste boligejere betaler stadig deres boliglån til tiden, selv om renterne er vokset kraftig de seneste år.
Den såkaldte restanceprocent - som er andelen af realkreditlån, der ikke bliver betalt som aftalt - er stort set uforandret.
Det viser en opgørelse fra Finans Danmark onsdag.
I begyndelsen af 2022 lød den på 0,13 procent, mens den ved udgangen af første kvartal i år er steget marginalt til 0,15 procent.
Det er bemærkelsesværdigt, mener Sune Malthe Thagaard, der er chefanalytiker hos Totalkredit.
Ifølge ham skyldes det især en stærk dansk økonomi med lav arbejdsløshed.
- Vi ved, at tab af arbejde er en af de væsentligste faktorer, der skaber betalingsproblemer for boligejerne, skriver han i en kommentar.
- Derudover kan boligejere med variabel rente, som er blevet ramt af de højere renter, generelt håndtere de stigende omkostninger, da de fleste er blevet kreditvurderet til at kunne betale renter på det nuværende niveau.
Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, mener, at opgørelsen er et bevis på, at de danske boligejere står et sundt sted.
- Boligejerne fremstår med de her tal ganske robuste, hvor langt de fleste boligejere betaler ydelsen på realkreditlånet til tiden.
- Og det har en ellers trængt tid med høj inflation og markant højere renter ikke rokket på, skriver han i en kommentar.
Sune Malthe Thagaard forventer, at restanceprocenten kommer til at stige en smule i løbet af de kommende år.
Det skyldes, at det ikke er alle med variable lån, der har fået deres renter tilpasset, siden rentestigningerne begyndte.
- Ved de kommende renteauktioner kan de se frem til rentehop på over 2,5 procentpoint, selv om de generelle renter falder.
Kilde: /ritzau/