Andre nyheder

tir, 17 dec 2024

Borgere på kontanthjælp slipper for at tvangshæve pensionen

Folketinget har tirsdag vedtaget ændringer af kontanthjælpsloven, som blev vedtaget i 2023 af regeringen og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), SF, De Konservative og De Radikale.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Folketinget har tirsdag vedtaget ændringer af kontanthjælpsloven, som blev vedtaget i 2023 af regeringen og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), SF, De Konservative og De Radikale.

Modtagere af kontanthjælp slipper fremover for at skulle hæve en pension og leve af den, før de kan modtage kontanthjælp.

Det er led i en større reform af kontanthjælpsloven, som tirsdag er vedtaget af en bredt flertal i Folketinget.

Loven udmønter en politisk aftale mellem regeringen, SF, De Konservative og De Radikale fra oktober 2023.

Overordnet har loven til hensigt at skabe et mere "gennemskueligt kontanthjælpssystem", hvor der er en tydeligere økonomisk fordel ved at tage et arbejde i et lavtlønnet job.

Der indføres en grundsats på 6955 kroner til personer under 30 år og en forhøjet sats på 12.064 kroner til personer, som er fyldt 30 år. Hjemmeboende under 30 år får 2823 kroner, hvis de ikke forsørger eget barn.

Desuden afskaffes kontanthjælpsloftet, der blev indført i 2016, og det samme bliver den såkaldte 225-timersregel, der har betydet, at modtagere af kontanthjælp skal dokumentere rådighed for arbejdsmarkedet ved at arbejde mindst 225 timer inden for et år - ellers nedsættes satser.

Og samtidig bliver det fremover muligt at slippe for at tvangshæve en pension og leve af den, indtil man kan få kontanthjælp.

Det fremgår af bemærkningerne til loven, at "en person, der modtager kontanthjælp, ikke vil skulle hæve en obligatorisk arbejdsgiverbetalt pensionsordning, også selv om personen måtte modtage kontanthjælp i mere end 6 måneder, og selv om pensionsordningen er med tilbagekøbsret".

Det gælder både opsparingen, der indbetales af arbejdsgiveren, og den af lønmodtageren indbetalte.

Pensionen har været beskattet med 60 procent, når den hæves før pensionsalderen.

I brancheorganisationen F&P, som varetager pensions- og forsikringsselskabers interesser, skønner man, at omkring 800 modtagere af kontanthjælp - og deres ægtefæller - har skullet hæve deres pension i perioden 2019 til 2021. Samlet lyder beløbet på 156 millioner kroner.

Det er ifølge organisationen faglærte og ufaglærte i aldersgruppen 50-60 år, som særligt har været ramt af den regel, der nu afskaffes.

- I pensionsbranchen har vi undret os over, at man med et regelsæt tvinger kontanthjælpsmodtagere til at spare op via en særlig ordning i ATP, og med et andet regelsæt tvinger kontanthjælpsmodtagere til at hæve deres arbejdsmarkedspension med brandbeskatning. Vi glæder os over, at tvangshævningen nu er slut, slutter direktør i F&P Jan V. Hansen.

Loven har været længe undervejs, fordi der blev indgået en aftale under den tidligere regering, men den nåede ikke at blive vedtaget inden valget i 2022.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Mette F. i London: Vi intensiverer samarbejdet med briterne Storbritannien ønsker igen et tættere samarbejde med EU-landene, og det er pos... Læs mere
Google-ejer leverer regnskab under forventning Trods øget omsætning i fjerde kvartal 2024 lever Alphabets vækst ikke op til ... Læs mere
Selskabet bag Snapchat lider fortsat store tab Snap Inc. øgede omsætningen med 16 procent i 2024 sammenlignet med året før.... Læs mere
Færre til salg skilte: Falder for femte måned i træk Boligudbuddet har fortsat pil nedad efter flere måneders fald. Lige nu er 46.56... Læs mere
Løkke vil have en økonomisk 2040-plan inden næste valg Danmark har i den aktuelle situation, hvor store regninger venter, ifølge Løkk... Læs mere