Storbritannien søger et tættere samarbejde med EU, og det er positivt, mener statsminister Mette Frederiksen (S), som også ser frem til øget dansk-britisk samspil på forsvarsområdet.
Statsministeren har tirsdag aften haft en arbejdsmiddag med den britiske premierminister, Keir Starmer, i dennes embedsbolig, Downing Street 10, i London.
- Vi er enige om, ud over at begge lande ønsker at fastholde vores gode transatlantiske forhold med amerikanerne, at vi vil intensivere vores eget samarbejde, når det kommer til forsvar og sikkerhed. Så det var et rigtig godt møde, siger Mette Frederiksen.
Hvad det intensiverede samarbejde drejer dig om, stod ikke helt klart, da statsministeren holdt et kort pressemøde efter besøget i Downing Street. Men hun fremhævede blandt andet Arktis.
- Vi skal opprioritere sikkerheden og vores kollektive forsvar, når det kommer til Arktis - og dermed også Grønland. Det er vi enige om at arbejde videre med. Vi er også enige om en helt konkret plan.
Briterne forlod EU i 2020, efter at et flertal af de britiske vælgere i 2016 stemte for, at Storbritannien skulle forlade unionen.
Skilsmissen var lang og svær, og den britiske økonomi har skrantet alvorligt. Den seneste tid har den britiske regering så varslet et tættere samarbejde med EU. Og det er vigtigt, mener statsministeren.
- Jeg respekterer og anerkender den beslutning, der er truffet i England.
- Men jeg kan så også høre, både i dag, men også i går i Bruxelles, at briterne er meget klare om, at de ønsker at komme tættere på vi andre europæere. Så det forventer jeg mig meget af, siger Mette Frederiksen.
Besøget finder sted, mens Europa holder vejret som følge af den amerikanske præsident, Donald Trumps, trusler om straftold på europæiske varer.
Trump gentog mandag, at der "kan komme" straftold på varer fra EU "temmelig snart".
Samtidig har USA's præsident antydet, at Storbritannien kan slippe for straftold. Ubalancen mellem USA og briterne kan der forhandles om, har Trump sagt.
Derfor står briterne et andet sted end Danmark og EU.
Et centralt spørgsmål i forbindelse med mødet var derfor, om Keir Starmer ville udtrykke støtte til Danmark, dels i forhold til USA's ønske om at overtage kontrollen med Grønland, dels i forhold til straftold.
Den del af samtalen ville statsministeren ikke bidrage til opklaring af.
- Jeg har ikke holdninger til, hvad andre lande skal gøre, siger Mette Frederiksen.
Hun vil ikke "gøre sig til overdommer" i det spørgsmål.
I stedet sendte hun endnu en indirekte appel til USA om at holde igen.
- Vi skal holde fast i, at der bør ikke være toldkrige og handelskrige mellem allierede, os som traditionelt er tætte samarbejdspartnere.
- Så alt, hvad vi gør i denne tid, er at modarbejde en handelskrig med amerikanerne, for det vil i vores øjne skade alle, siger Mette Frederiksen med henvisning til lønmodtagere og virksomheder på begge sider af Atlanten.
Besøget i London er det seneste af en række samtaler, som statsministeren har haft med allierede europæiske lande.
Forrige søndag inviterede Mette Frederiksen de nordiske stats- og regeringschefer på besøg i København. Efterfølgende var hun på visit hos Tysklands forbundskansler og Frankrigs præsident for dernæst at mødes med Natos generalsekretær, Mark Rutte, i Bruxelles.
- Jeg kan næsten ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at vi holder fast i vores alliancer, at vi gør dem dybere, at vi investerer tid og kræfter i dem, siger hun tirsdag i London.
Kilde: /ritzau/