Uddannelses- og Forskningsministeriet modtager mandag skarp kritik fra Statsrevisorerne efter en rapport fra Rigsrevisionen om budgetrod.
Ministeriet har været to år for sent ude med et aktstykke om et nyt studieadministrativt it-system på universiteterne, og det koster universiteterne en ekstraregning på cirka 100 millioner kroner, noterer Statsrevisorerne.
- Vi kan konstatere, at man helt fra projektets start har haft en yderst mangelfuld styring, men også efterfølgende tilsyn, med det her studieadministrationssystem, siger Serdal Benli (SF), der er formand for Statsrevisorerne.
- Den manglende styring har betydet, at slutdatoen for projektet har været udskudt. Og det er også samlet set blevet fordyret i en sådan grad, at projektet, der i starten kostede 700 millioner kroner, er endt med at koste 1,2 milliarder kroner, siger han.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har ifølge beretningen brudt flere budgetregler: Der er afholdt udgifter ud over den ramme, der er forelagt, og uden at Finansudvalget i Folketinget på forhånd havde godkendt det.
Statsrevisorerne oplister en række punkter med kritik.
Der blev ikke etableret et budget fra projektets begyndelse i 2017 og frem til 2019. Og da først budgettet kom, var det mangelfuldt.
Universiteterne overtog projektet for nye it-systemer i slutningen af 2021.
Det nye it-system har en samlet ramme på cirka 1,2 milliarder kroner.
Da aktstykket blev fremlagt for Finansudvalget i oktober 2023, havde medlemmerne blot 11 dage til at godkende det. Ellers ville det blive nødvendigt med et nyt udbud, lød det fra ministeriet.
Desuden oplyste Uddannelses- og Forskningsministeriet ikke, at den meget sene forelæggelse i udvalget ville koste en merudgift på - ifølge Rigsrevisionen - 104,3 millioner kroner.
Rigsrevisionen har undersøgt projektet i perioden 2017 til oktober 2023.
I denne periode er it-systemet blevet 480 millioner kroner dyrere, og det er blevet forsinket med fire og et halvt år.
Arbejdet med de nye studieadministrative it-systemer er endnu ikke færdigt.
Serdal Benli håber, at andre ministerier, der også er i gang med store it-projekter, læser med.
- Her er der et godt eksempel på, hvordan man ikke skal gøre det fremadrettet, og det håber vi på, at de andre ministerier vil tage ved lære af, siger han.
Serdal Benli oplyser, at Statsrevisorerne har givet uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) to måneder til at svare på kritikken.
/ritzau/
Kilde: <b