USA har i årtier været et af de helt store trækplastre for danske rejsende. Med ikoniske storbyer, naturoplevelser i verdensklasse og en kultur mange kender gennem film og tv, har landet stået højt på ønskelisten. Men nu melder rejsebranchen om en ny tendens: Danskerne vender USA ryggen.
Ifølge brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening har deres medlemmer oplevet et bemærkelsesværdigt fald i antallet af bestilte rejser til USA. Nedgangen spænder bredt – fra 15 og helt op til 50 procent – og det får flere til at stille spørgsmålet: Er USA ikke længere attraktivt for danske turister?
Følelsen af ikke at være velkommen
Et stigende antal rejsende udtrykker, at de ganske enkelt ikke føler sig velkomne i USA på grund af de politiske spændinger. Stramme indrejseprocedurer, langtrukne sikkerhedskontroller og en generel stemning, der føles mindre imødekommende end tidligere, nævnes som nogle af årsagerne.
En tendens med perspektiver
Hvis udviklingen fortsætter, kan det få større konsekvenser for både rejsebureauer og flyselskaber, der tidligere har haft USA som en fast del af deres sortiment.
Spørgsmålet er, om USA formår at genvinde danskernes tillid – og lyst – til at rejse dertil. Lige nu tyder tallene på det modsatte.
Var det med i toldovervejelsen
Det amerikanske turistindustri havde en netværdi på 2,36 trillioner $. Så hvis flere og flere fravælger USA som rejsemål kommer det til at have store økonomiske effekter, så Trump ikke får ligeså stor indtjening på sin nye gengældelsestold.