Da præsident Donald Trump i går annoncerede omfattende toldsatser på importvarer fra mere end 100 lande, gik verdensøkonomien nærmest øjeblikkeligt i alarmberedskab.
Beslutningen blev hurtigt stemplet som ulogisk og potentielt ødelæggende for den globale handel, men måske endnu mere opsigtsvækkende er det, at toldsatserne mistænkeligt minder om beregninger foreslået af populære AI-chatbots såsom ChatGPT.
Økonomer og analytikere verden over har nemlig påpeget, at præsidentens tarifforslag stort set svarer til den enkle – og stærkt kritiserede – beregningsmetode, som ChatGPT og andre kunstige intelligens-systemer foreslår, når de bliver bedt om at løse handelsbalanceproblemer.
James Surowiecki, en anerkendt økonom, fandt hurtigt ud af, at Trumps tariffer kunne genskabes med en simpel formel: Tag USA's handelsunderskud med et givent land, del det med værdien af landets samlede eksport til USA, og del dernæst resultatet med to. Metoden matcher præcist en beregning, ChatGPT havde givet i en viral test, som gik rundt på sociale medier få dage tidligere.
"Det er ekstraordinært nonsens" siger Surowiecki og advarer mod alvorlige konsekvenser. Ifølge eksperterne ignorerer denne AI-agtige metode komplekse forhold som handelselasticitet, valutakurser og mulige gengældelsesaktioner, som i praksis gør tariffer ineffektive eller direkte skadelige.
Selv ChatGPT advarede i sit oprindelige svar mod at bruge denne metode. ”Metoden ser enkel ud, men ignorerer fundamentale økonomiske dynamikker,” skrev chatbotten.
En række økonomer har åbent udtrykt bekymring over, at Trump-administrationen enten bevidst eller ubevidst har valgt en beregning, der netop blev anbefalet af en chatbot kendt for at forenkle komplekse problemstillinger til det absurde.
”Det er præcis, hvad klassens dummeste ville gøre,” skrev redaktøren for Journal of Public Economics, Wojtek Kopczuk, på Twitter om Trumps fremgangsmåde.
Spekulationerne bliver forstærket af tidligere beskyldninger om, at Trump-administrationen i stigende grad er begyndt at trække på AI-teknologi i udarbejdelsen af officielle dokumenter og bekendtgørelser, der ifølge kritikere har virket sjuskede eller upræcise.
Den potentielle AI-indblanding har allerede fået konsekvenser.
Aktiemarkeder verden over er faldet mærkbart siden offentliggørelsen af tarifplanerne, og økonomer frygter, at den amerikanske præsidents tilsyneladende overforenklede tilgang kan skubbe den globale økonomi tættere på en recession.
Spørgsmålet om, hvorvidt Trump-administrationen har taget AI’s anbefalinger lidt for bogstaveligt, hænger stadig i luften. Men konsekvenserne af den nye toldpolitik er allerede virkelige nok.