Andre nyheder

ons, 07 feb 2024

EU-Kommissionen åbner sag om omstridt lov i Ungarn

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har gentagne gange været på kant med EU-Kommissionen. Nu sender EU-Kommissionen en åbningsskrivelse til Ungarn, fordi man mener, at en ny lov strider med de grundlæggende rettigheder i EU om demokrati og valgret (Arkivfoto).
Yves Herman/Reuters Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har gentagne gange været på kant med EU-Kommissionen. Nu sender EU-Kommissionen en åbningsskrivelse til Ungarn, fordi man mener, at en ny lov strider med de grundlæggende rettigheder i EU om demokrati og valgret (Arkivfoto).

EU-Kommissionen har sendt en åbningsskrivelse til Ungarn for overtrædelse af EU-lovgivningen. Det oplyser EU-Kommissionen onsdag.

Åbningsskrivelsen kommer, fordi Ungarns nye lov om "beskyttelse af national suverænitet" ifølge EU-Kommissionen ikke overholder EU-reglerne.

Loven blev vedtaget i december og forbyder blandt andet udenlandsk finansiering af valgkampe.

- EU-Kommissionen mener, at den ungarske lov overtræder EU-lovgivningen. Særligt, når det gælder principperne om demokrati og valgrettigheder for EU-borgere.

- Det er en del af EU's grundlæggende rettigheder, siger en talsperson for EU-Kommissionen på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

Orbáns regerende Fidesz-parti har ifølge Reuters på sin side argumenteret for, at loven vil sætte en stopper for "valgsvindel".

Det sker efter beskyldninger mod oppositionspartier om, at de har modtaget penge fra en amerikansk baseret ngo op til valget i 2022.

EU-Kommissionen er dog bekymret for, at lovgivningen er at forsøg på at stække oppositionen i Ungarn.

- Oprettelsen af en ny myndighed med vidtrækkende beføjelser og et strengt regime for overvågning, håndhævelse og sanktionering risikerer at skade demokratiet i Ungarn alvorligt, siger talspersonen for EU-Kommissionen.

Sagen kommer på et tidspunkt, hvor der fortsat er alvorlige spændinger mellem Ungarn og Bruxelles.

I de seneste måneder har Ungarns premierminister, Viktor Orbán, to gange truet med at nedlægge veto mod beslutninger om Ukraine. Også selv om de øvrige 26 EU-lande var enige.

I december var det optagelsesforhandlinger til Ukraine, som Orbán truede med at blokere. I februar var det 50 milliarder euro i økonomisk støtte til det krigshærgede land.

I begge tilfælde endte Orbán til sidst med at bakke ned. Men veto-truslerne har forstærket billedet af Ungarn som et land, der går sine egne veje i EU-samarbejdet.

Ungarn har nu to måneder til at svare på brevet

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere