Andre nyheder

ons, 13 mar 2024

EU vedtager nye regler der skal beskytte mediers uafhængighed

EU-Parlamentet vedtog onsdag den såkaldte Media Freedom Act. Den vil medvirke til at sikre mediers uafhængighed i EU, fordi der nu for første gang indføres ensartet lovgivning i alle 27 medlemslande. Det siger det tyske medlem af EU-Parlamentet, Sabine Verheyen, der har været med til at forhandle lovgivningen på plads (Arkivfoto).
Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix EU-Parlamentet vedtog onsdag den såkaldte Media Freedom Act. Den vil medvirke til at sikre mediers uafhængighed i EU, fordi der nu for første gang indføres ensartet lovgivning i alle 27 medlemslande. Det siger det tyske medlem af EU-Parlamentet, Sabine Verheyen, der har været med til at forhandle lovgivningen på plads (Arkivfoto).

EU-Parlamentet vedtog onsdag den såkaldte Media Freedom Act. Det skete ved en afstemning i parlamentet i Strasbourg. Dermed kan de nye regler for medier nu træde i kraft.

Den nye lovgivning skal være med at sikre mediers uafhængighed, så borgerne kan få oplysninger, de kan stole på. Og som ikke er styret af regeringerne i de enkelte medlemslande.

Derfor indfører reglerne blandt andet en styrket beskyttelse af offentlige medier i forhold til indblanding fra regeringerne i de enkelte EU-lande.

Det siger det tyske medlem af EU-Parlamentet Sabine Verheyen. Hun har været med til at føre forhandlingerne på vegne af hele EU-Parlamentet.

- Dette er den første europæiske forordning på dette område. Den vil bidrage til at beskytte frie og uafhængige medier, siger Sabine Verheyen, der kommer fra den borgerlige EPP-gruppe.

Hun lægger vægt på, at det er første gang EU vedtager lovgivning, som skal implementeres i medlemslandene, som den er. Dermed håber hun, at der vil blive indført ens standarder for mediers uafhængighed over hele EU.

EU-Kommissionen har tidligere kritiseret blandt andre Ungarn for ikke at leve op til EU-regler for medier.

I forhandlingerne mellem EU-landene og EU-Parlamentet har et af stridspunkter været spørgsmålet om beskyttelse af journalister mod overvågning.

Her pressede EU-landene ifølge Sabine Verheyen på for at få en undtagelse i forhold til brug af såkaldt spyware. Det fik landene med henvisning til national sikkerhed.

- Journalisters kilder og fortrolig kommunikation vil blive bedre beskyttet. Medlemsstaterne vil have strengere betingelser for at få adgang til disse ting, end de har i øjeblikket.

- Men der indføres desværre ikke et totalt forbud mod brug af spyware, siger Sabine Verheyen.

Spyware indsamler personlige oplysninger og data om brugeren uden deres samtykke.

EU-landene må dog kun tage det i brug mod journalister, hvis journalisten selv vurderes til at være involveret i en alvorlig forbrydelse, siger Sabine Verheyen.

- Vi har sikret, at journalisternes arbejde ikke kan blive påvirket af spyware, og spyware kan kun bruges i tilfælde af alvorlige forbrydelser, siger Sabine Verheyen.

Regeringerne må med andre ord ikke installere spyware på journalisters computere for eksempelvis at kunne afsløre deres kilder.

Medlem af EU-Parlamentet for Moderaterne, Bergur Løkke Rasmussen, mener, at der er fundet et godt kompromis.

- Vi står i en virkelighed, hvor nyhedsstrømmen er voldsomt presset. Desinformation er en kæmpe trussel og med ny AI-teknologi kan trykket blive endnu større.

- Derfor har vi et stort ansvar for at styrke de klassiske medier, og det gør vi med Media Freedom Act, siger han.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Mette F. i London: Vi intensiverer samarbejdet med briterne Storbritannien ønsker igen et tættere samarbejde med EU-landene, og det er pos... Læs mere
Google-ejer leverer regnskab under forventning Trods øget omsætning i fjerde kvartal 2024 lever Alphabets vækst ikke op til ... Læs mere
Selskabet bag Snapchat lider fortsat store tab Snap Inc. øgede omsætningen med 16 procent i 2024 sammenlignet med året før.... Læs mere
Færre til salg skilte: Falder for femte måned i træk Boligudbuddet har fortsat pil nedad efter flere måneders fald. Lige nu er 46.56... Læs mere
Løkke vil have en økonomisk 2040-plan inden næste valg Danmark har i den aktuelle situation, hvor store regninger venter, ifølge Løkk... Læs mere