Andre nyheder

ons, 13 mar 2024

Fodring af vilde fugle mistænkes for at sprede papegøjesyge

Nu skal det undersøges, om vilde fugle i haver og parker er årsagen til usædvanligt mange tilfælde af papegøjesyge blandt danskerne denne vinter. (Genrefoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Nu skal det undersøges, om vilde fugle i haver og parker er årsagen til usædvanligt mange tilfælde af papegøjesyge blandt danskerne denne vinter. (Genrefoto).

Forskere og ornitologer tjekker nu, om fodring af vilde fugle kan være årsag til usædvanligt mange tilfælde af papegøjesyge.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på foreningens hjemmeside.

Siden december er der påvist 23 tilfælde af sygdommen, hvor der på et helt år normalt registreres 15 til 30 tilfælde.

Fire danskere over 65 år er døde af sygdommen, der er en bakteriel luftvejsinfektion.

Det er velkendt, at bakterien kan overføres fra eksempelvis stuefugle eller hobbyfugle som ringduer.

Men nu tyder det på, at smitten også kan være overført fra vilde fugle i parker og haver.

Flere af de smittede patienter denne vinter har fortalt, at de har fodret fugle ved fuglebræt eller foderautomat.

Derfor vil ornitologer nu indsamle prøver fra steder med mange vilde fugle for at se, om de vilde fugle er kilde til smitten.

Der vil landet over blive taget omkring 100 prøver fra foderbræt, parker, havne og bymiljøer, hvor der er mange vilde fugle.

Prøverne vil blive undersøgt af forskere fra Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har ikke tidligere set noget, der ligner det udbrud vi har haft denne vinter, siger seniorforsker hos SSI Søren Uldum.

Seniorforskeren kalder det "ret mystisk", at man ikke kender smittekilden til papegøjesygen.

Det ser dog ud til, at det aktuelle udbrud af papegøjesyge er overstået. Der har ikke været registreret tilfælde af sygdommen siden 25. februar.

Papegøjesyge hos mennesker er i de fleste tilfælde en mild sygdom med influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine.

Hos nogle personer kan den dog udvikle sig til en alvorlig lungebetændelse, fremgår det af SSI's hjemmeside.

Man skal dog ikke være nervøs for at fodre fugle i haven, blot man ikke rører ved døde fugle, hedder det.

Det er også en god ide at vaske hænder efter kontakt med vilde fugle, foderpladser eller ekskrementer, lyder rådet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere