Det er ifølge Anders Fogh Rasmussen "flæberi", der præger den europæiske debat, efter at Donald Trump er blevet valgt som USA's nye præsident for anden gang.
Den tidligere statsminister og Venstre-formand foreslår samtidig i et interview med Børsen, at Danmark og Nato's medlemslande bruger tre procent af bnp på forsvar.
- Jeg er enormt træt af alt det sortsyn. Folk opfører sig som sådan en flok forkælede børn, der flæber over, at USA nu ikke bare kan klare alting for os, og at vi skal til at stå på egne ben, siger han.
Anders Fogh Rasmussen driver i dag rådgivningsfirmaet Rasmussen Global, hvor han blandt andet rådgiver Ukraine, som er blevet invaderet af Rusland.
Af samme grund bør medlemmerne af den transatlantiske forsvarsalliance bruge mere på dets forsvar. Han kalder det pinligt, at ikke alle medlemslande kan leve op til målet om at bruge to procent af bnp på forsvar.
Det kan betyde en ekstra regning på op mod 30 milliarder kroner om året. Den tidligere generalsekretær i Nato gennem fem år forstår godt, hvis vælgerne hellere vil bruge penge på "skoler, ældrepleje og velfærdsgoder".
- Men det er bare intet værd, hvis ikke vi er i stand til at forsvare os selv og vores ret til at leve i frihed. Ja, det her vil gå ud over noget andet, vi kunne have brugt pengene på - men der er ingen vej uden om, siger han til Børsen.
Trump har talt om at afslutte krigen i Ukraine på 24 timer, hvilket af nogle er blevet tolket som, at Ukraine skal være klar til at afgive territorium.
Trump har også talt for at mindske støtten til Ukraine.
Fogh mener dog, at det er et pejlemærke for Trump at fremstå som en vinder, hvilket kan betyde, at han siger til Rusland, at krigen skal stoppes. Ellers kan støtten til Ukraine blive hævet kraftigt.
I debatten om at sætte ind overfor Kina har Donald Trump talt om toldmure og handelsrestriktioner, men det kan også ramme Europa, frygter diplomater og iagttagere.
Anders Fogh Rasmussen opfordrer derfor til, at Europa entydigt holder med USA og hjælper dem med at afskrække Kina af frygt for en handelskrig.
Det kan dog i sidste ende blive nødvendigt med et modsvar, hvis Trump indfører told på europæiske varer.
Fogh advarer dog mod at tage Trumps trusler for alvorligt, da præsidenten tænker som en forretningsmand, der gerne vil have et godt udgangspunkt for en forhandling.
Kilde: /ritzau/