Grønland støtter en forsigtighedspause for dybhavsminedrift, som går ud på at bore i den dybe havbund for at hente mineraler og metaller. De er essentielle for den grønne omstilling og bruges til ting som vindmøller og elbiler.
Det vakte opsigt og bekymring blandt miljøorganisationer, da Norge i januar åbnede op for muligheden i norsk farvand, som grænser op til Grønland. Men grønlænderne vælger en anden tilgang ifølge en pressemeddelelse.
- Vi er et land der lever af havets ressourcer, og som er afhængige af et rent havmiljø. Derfor støtter vi en forsigtighedspause, siger råstofminister Naaja Nathanielsen (IA) i meddelelsen.
Hun har tidligere meldt ud, at der ikke er love imod dybhavsminedrift i grønlandske farvande. Selvstyret har allerede modtaget en ansøgning om efterforskningstilladelse fra et mineselskab.
Den grønlandske regering, Naalakkersuisut, er positivt stillet overfor mineraludvinding. Men deler den internationale bekymring over de ukendte miljøforhold ved dybhavsminedrift.
Pausen indebærer, at tilladelser til efterforskning af dybhavsminedrift fortsat er tilladt, men at udnyttelse ikke kan blive tilladt under pausen.
Den dybe havbund defineres som dybder på mere end 200 meter og dækker cirka to tredjedele af den samlede havbund på kloden.
Et regelsæt for dybhavsminedrift har været efterspurgt internationalt, da de miljømæssige konsekvenser ved dybhavsminedrift er ukendte.
FN har fremsat et forslag om en forsigtighedspause på maksimalt to år. Det skal give verdensorganisationen tid til at få færdiggjort internationale regler om udvinding om dybhavsminedrift.
FN's Internationale Havbundsmyndighed, ISA, forventer at færdiggøre sit regelsæt primo 2025.
Naalakkersuisut afventer to rapporter om dybhavsminedrift.
En beslutning om et egentligt forbud vil ifølge mineloven skulle forelægges Inatsisartut, som er Grønlands parlament.
I Norge gav Stortinget 9. januar grønt lys til mineindustri på havets bund. Regeringen i Norge mener, at det er vigtigt, at Norge i højere grad bliver selvforsynende i en tid med store internationale spændinger.
Kilde: /ritzau/