Andre nyheder

tir, 09 apr 2024

Island laver regeringsrokade og gør Benediktsson til statsminister

Bjarni Benediktsson, som er udenrigsminister, vil nu træde til som statsminister i Island, meddeler han selv. (Arkivfoto).
Stian Lysberg Solum/Ritzau Scanpix Bjarni Benediktsson, som er udenrigsminister, vil nu træde til som statsminister i Island, meddeler han selv. (Arkivfoto).

En velkendt skikkelse i islandsk politik gør comeback som statsminister.

Bjarni Benediktsson fra Selvstændighedspartiet bliver nemlig islandsk regeringsleder.

Det meddeler den 54-årige politiker selv på et pressemøde tirsdag ifølge det islandske medie RUV.

Dermed skal han afløse Katrin Jakobsdottir, der i sidste uge meddelte, at hun vil træde tilbage for at kunne forberede sig på at blive valgt som landets næste præsident.

Der skal være præsidentvalg 1. juni.

Benediktsson er aktuelt udenrigsminister i en koalitionsregering med tre partier.

Ifølge RUV kommer meldingen fra Benediktsson, efter at der mandag aften og tirsdag morgen har været møder mellem regeringspartierne for at nå til enighed om en aftale.

Selvstændighedspartiet regnes for at være et centrum-højreparti.

Den 54-årige politiker har tidligere været statsminister fra januar til november i 2017. Han har også været finansminister i Jakobsdottirs regering.

Katrin Jakobsdottir tilhører partiet Den Grønne Venstrebevægelse. Hun har været statsminister siden 2017.

Også Fremskridtspartiet er en del af den islandske regering. Partiets formand, Sigurdur Ingi Jóhannsson, bliver finansminister.

Island er ifølge nyhedsbureauet Reuters på flere måder præget af usikkerhed for tiden.

Således har en række vulkanudbrud ført til evakueringer af tusindvis af mennesker, hvilket har øget presset på en økonomi præget af høj inflation og høje renter.

Professor i politisk videnskab Olafur P. Hardarson kaldte det usædvanligt, da Jakobsdottir meddelte sin afgang for at blive præsident.

- Det er klart, at dette aldrig er sket før i islandsk politik, sagde han.

Præsidentposten i Island er i høj grad ceremoniel, selv om den også indebærer magt til at nedlægge veto mod de beslutninger, parlamentet træffer.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Erhvervslivet vil styrke Storbritannien-samarbejde efter Trump-torden EU vil stå stærkere over for USA, hvis man øger samarbejdet med Storbritannie... Læs mere
Regeringspartier søger svar på hvornår ulve kan skydes Det skal afklares nærmere, hvornår ulve kan reguleres, lyder det fra ordfører... Læs mere
Løkke har talt med USA's Rubio om at drøfte arktisk sikkerhed Dansk udenrigsminister har fredag talt med sin amerikanske pendant i 20 minutter... Læs mere
Novo-aktien stiger syv procent efter lovende nyt om vægttabsmiddel Studie viser vægttab på 22 procent efter 36 uger med Novos nye vægttabsmiddel... Læs mere
ATP sætter gang i uafhængig evaluering af investeringer Ekspertgruppe skal evaluere pensionsselskabet ATP's investeringer efter kritik a... Læs mere