Andre nyheder

søn, 23 jun 2024

Minister: Positivt hvis 140.000 uvidende forsøgspersoner kontaktes

Forskerne har kortlagt generne ud fra de hælprøver, alle danskere får tilbudt som nyfødte (arkivfoto).
J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix Forskerne har kortlagt generne ud fra de hælprøver, alle danskere får tilbudt som nyfødte (arkivfoto).

Det er positivt, hvis op mod 140.000 borgere bliver kontaktet, fordi de uforvarende indgår i et omfattende projekt, hvor forskere kortlægger deres biologiske byggesten.

Det mener sundhedsminister Sophie Løhde (V) om, at forskerne har fået udleveret hælprøver fra de mange borgere, uden at de har givet samtykke.

- Det er derfor positivt, at forskerne nu er gået i dialog med instituttet med henblik på at forsøge at identificere og efterfølgende informere de involverede personer, siger Sophie Løhde (V) i et folketingssvar.

Forskerne har fået udleveret rester af hælprøver, som er et tilbud til samtlige nyfødte i Danmark. Prøverne bliver gemt i Danmarks Nationale Biobank.

Det er fra de prøver, forskerne har udvundet de genetiske oplysninger, har DR tidligere beskrevet.

Det omfattende forskningsprojekt kaldes "iPsych". Det blev startet for over ti år siden af en gruppe forskere på Aarhus Universitet.

Formålet er at forske i årsagerne til autisme, adhd eller en række psykiske sygdomme, og hvordan behandling virker.

De genetiske data er blevet koblet sammen med en række oplysninger.

Det er alt fra personernes helbred, psykisk eller fysisk sygdom i familien, sociale og økonomiske forhold, uddannelse og beskæftigelse til for eksempel skolekarakterer og sessionsdata.

Data i projektet er pseudonymiserede, så forskerne dermed ikke kan identificere de enkelte personer uden yderligere oplysninger.

- Statens Serum Institut vil imidlertid formentlig kunne være behjælpelig med at finde frem til de borgere, som indgår i projektet, siger Sophie Løhde.

Aarhus Universitet har tilkendegivet, at universitet vil undersøge, om man kan kontakte borgerne.

En række organisationer til patienter og pårørende har krævet, at alle der indgår i projektet får besked og mulighed for at trække sig ud.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere