Andre nyheder

tir, 16 apr 2024

Minkavlere vil have 3,9 milliarder kroner for Kopenhagen Fur

12. november 2020 meddelte Kopenhagen Fur, som da havde 300 ansatte, at det over en periode på 2-3 år lukker på grund af aflivning af alle mink i Danmark. Her ses skind på køl i Kopenhagen Furs kælder. (Arkivfoto).
Soren Bidstrup/Ritzau Scanpix 12. november 2020 meddelte Kopenhagen Fur, som da havde 300 ansatte, at det over en periode på 2-3 år lukker på grund af aflivning af alle mink i Danmark. Her ses skind på køl i Kopenhagen Furs kælder. (Arkivfoto).

De danske minkavlere kræver 3,9 milliarder kroner i erstatning for deres auktionshus og andelsselskab Kopenhagen Fur.

Det viser en rapport, som revisionsvirksomheden Deloitte har lavet for Kopenhagen Fur, og som mediet Zetland er kommet i besiddelse af.

Mads Lykke Hjortgaard, som er økonomichef i Kopenhagen Fur, bekræfter over for Zetland, at erstatningskravet lyder på 3,9 milliarder kroner.

I rapporten konkluderer Deloitte, at både den globale produktion af minkskind og priserne på dem ville falde i årene efter coronapandemien.

Alligevel mener Deloitte, at Kopenhagen Furs årlige omsætning ville vokse med knap tre milliarder i gennemsnit.

Årsagen er, at Kopenhagen Fur ifølge Deloitte ville øge sin markedsandel markant, hvis de danske mink ikke var blevet aflivet i 2020.

Økonomiprofessor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet har på Zetlands vegne gennemgået rapporten.

Han mener ikke, at rapporten dokumenterer, at Kopenhagen Fur er 3,9 milliarder kroner værd.

Han mener blandt andet, at rapportens konklusion er baseret på en "uredelig" metode, da Deloitte tager udgangspunkt i minkbranchens højeste salgspriser nogensinde.

Kopenhagen Furs erstatningssag er netop nu ved at blive behandlet af en såkaldt erstatnings- og taksationskommission.

En delafgørelse fra taksationskommissionen har fastsat handelsværdien af Kopenhagen Fur til 1,55 milliarder kroner.

Kommissionens beregninger tager udgangspunkt i minkpriserne for 2020, men det mener Kopenhagen Fur ikke er retvisende, fordi coronanedlukninger påvirkede markedet negativt, blandt andet i form af aflyste auktioner.

Desuden mener selskabet, at der er faktuelle fejl og mangler i kommissionens beregninger. Derfor vil Kopenhagen Fur anke taksationskommissionens afgørelse til overtaksationskommissionen.

Erstatningen for Kopenhagen Fur går til minkavlerne, mens Kopenhagen Fur efter planen senere i år lukkes ned, når de sidste minkskind er solgt.

Forløbet omkring erstatninger til minkavlerne har været stormombrust.

I sidste uge indgik regeringen og aftalepartierne bag minkerstatningen en aftale, der fjerner minkavlere fra de kommissioner, der beslutter, hvad minkavlere skal have i erstatning.

Også personer med tilknytning til branchen må ikke længere sidde i erstatnings- og taksationskommissionerne.

Ændringen kommer, efter at Zetland i en række historier har beskrevet, hvordan minkavlerne selv har indflydelse på andre avleres erstatningssager.

En gennemgang af 27 afgørelser, som Zetland har lavet, har vist, at minkavlerne udgør den største faggruppe i de kommissioner, der har til opgave at afgøre, hvilken erstatning minkavlere skal have.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere