Forhandlingerne om oprustning i Arktis er fredag gået i gang, og regeringen vil blandt andet have nye droner, inspektionsskibe og to nye slædehold til Siriuspatruljen.
Ifølge TV 2 vil det koste 15 milliarder kroner.
Et fint udspil, men oprustningen burde være kommet før, siger LA's forsvarsordfører Carsten Bach:
- På forsvarsområdet generelt har det været meget svært at få eksekveret på politiske beslutninger. Det er ministeren og regeringens ansvar, at de politiske beslutninger ikke føres ud i livet. Det er også tilfældet her, siger han.
Aftalen skal landes, mens den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, i større og større grad udviser ønske om mere kontrol med Grønland.
Her ville det, mener Bach, have været passende at have oprustet tidligere. Han henviser til, at der i 2021 blev indgået aftale om en arktisk kapacitetspakke, som endnu ikke er helt realiseret.
LA-ordføreren siger, at der er elementer helt tilbage fra forsvarsforliget fra 2018, der ikke er ført ud i livet.
- Blandt andet på antiubådsbekæmpelse i Nordatlanten, som vi endnu ikke har kunnet opfylde, siger Bach.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) meddelte i slutningen af 2024 i Jyllands-Posten, at der skulle oprustes i Arktis. Aftalen bliver en delaftale under forsvarsforliget.
Også Alex Ahrendtsen, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti, har savnet politisk eksekvering.
- Det har været for lidt og for sent. Derfor er vi nødt til med den store hammer en gang for alle at fortælle amerikanerne, at vi er seriøse, siger han.
DF foreslår, at der skal være mindst fem inspektionsskibe i stedet for to samt flere fregatter.
Både Ahrendtsen og Carsten Bach har dog også ros med til regeringen. Der ligger nogle fine tanker bag, lyder det.
- Men jeg vil også sige, at det ikke er sidste gang, at vi i den her forligsperiode kommer til at adressere spørgsmålet om øget kapacitet til forsvar af Grønland og Arktis, siger Carsten Bach.
Kilde: /ritzau/