Andre nyheder

lør, 24 feb 2024

Russisk ambassade lukker vinduerne for ukrainsk demonstration

Enkelte personer var også mødt op med russiske flag.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Enkelte personer var også mødt op med russiske flag.

Gardinerne på den russiske ambassade i København er rullet ned lørdag eftermiddag, mens der foran ambassaden er demonstration for Ukraine.

Demonstrationen finder sted på toårsdagen for Ruslands invasion af Ukraine.

Det er organisationerne Frihed for Ukraine og AUD (Association af ukrainere i Danmark, red.), som står bag demonstrationen.

Her holder en række prominente politikere taler. Heriblandt forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, og overborgmesteren i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), holder taler.

Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, er ligeledes mødt op foran ambassaden for at følge demonstrationen.

- Vi havde selvfølgelig også fra Enhedslisten tilbudt at tale til demonstrationen - men skidt pyt - det vigtige er, at så mange på tværs af politiske skel bakker op om demonstrationen, skriver Dragsted på det sociale medie X efter Hummelgaards tale.

Inden sin tale udtalte Peter Hummelgaard blandt andet følgende til TV 2:

- Det her er en dato, der kræver, at vi alle har en smule eftertænksomhed og tænker på, hvad ukrainerne gennemlever hver eneste dag og har skullet gennemleve de seneste to år.

Troels Lund Poulsen fremhæver i sin tale ifølge Berlingske, at Danmark om et par måneder overdrager de første F-16-kampfly til Ukraine. De skal flyves af ukrainske piloter, der lige nu bliver trænet i Danmark.

- Så trist, at vi kan markere to års brutal krig. Men glædeligt, at Ukraine er i stand til at slå tilbage, skriver forsvarsministeren på X efter talen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, lagde fredag på X en video op fra træningen på flyvestationen i Skrydstrup. Her fortalte en ukrainsk pilot med kodenavnet "Moonfish" om træningen.

Det var egentlig meningen, at Ukraine skulle have modtaget kampflyene omkring årsskiftet. Men leverancerne er blevet udskudt. Torsdag fortalte Troels Lund Poulsen mere om leverancerne.

Det har været svært at fastsætte en præcis dato for leveringen af flyene, fordi en række betingelser skal være opfyldt.

Det nødvendige personel skal være færdiguddannet, ligesom den "fornødne logistik og infrastruktur" skal være i orden i Ukraine, lød det blandt andet. Men hvis alt forløber som planlagt, kan flyene altså komme til sommer.

Det er uvist, hvor mange der er dukket op til lørdagens demonstration foran den russiske ambassade i København. Men arrangørerne forventer, at der kommer op mod 2000 demonstranter.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere