Andre nyheder

ons, 28 aug 2024

SAS træder officielt ud af sin konkursbeskyttelse

SAS siger farvel til sin konkursbeskyttelse efter to års kamp. (Arkivfoto).
Ints Kalnins/Reuters SAS siger farvel til sin konkursbeskyttelse efter to års kamp. (Arkivfoto).

Efter mere end to års indædt kamp er luftfartsselskabet SAS nu officielt trådt ud af sin konkursbeskyttelse.

Dermed byder selskabet også den nye ejerkreds bestående af kapitalfonden Castlelake, luftfartsselskabet Air France-KLM, Lind Invest og den danske stat velkommen.

Det fremgår af en pressemeddelelse onsdag morgen.

- Dette markerer en ny start for SAS. Selskabet genopstår som et konkurrencedygtigt og finansielt robust selskab med en styrket kapitalstruktur, lyder det i meddelelsen.

Ejerkredsen har besluttet at udpege en ny bestyrelse, som skal ledes af 63-årige Kåre Schultz.

Indtil udgangen af 2022 var danske Schultz topchef i israelske Teva. Han har tidligere været viceadministrerende direktør i Novo Nordisk og topchef i Lundbeck.

- SAS har gjort et virkelig imponerende stykke arbejde med at navigere gennem omstruktureringsprocedurerne og med at opbygge en konkurrencedygtig virksomhed, der er positioneret til vækst, siger Kåre Schultz.

Han tager over efter Carsten Dilling, der har været formand siden 2018.

Kåre Schultz har før været med til at få et selskab på rette kurs. Det gjorde han blandt andet med danske Lundbeck og siden Teva.

Det gældsplagede selskab søgte om konkursbeskyttelse i USA i midten af 2022 og tog da hul på den såkaldte chapter 11-proces.

Det gav SAS ro til at fokusere på en genopretning af selskabet uden at skulle bekymre sig om kreditorer, der ville have penge tilbage.

Både en domstol i USA, EU og det svenske retssystem har siden godkendt SAS' genoprettelsesplan.

De nye ejere kommer med en investering på 1,2 milliarder dollar svarende til godt otte milliarder kroner.

Finansminister Nicolai Wammen (S) er tilfreds med det endelige resultat.

- Jeg er tilfreds med, at der er opnået et resultat, som lever op til den politiske aftale om SAS fra juni 2022, siger han på ministeriets hjemmeside.

I juni 2022 gav ministeren tilsagn om, at den danske stat ønskede at fortsætte som medejer af selskabet. Men kun hvis man kunne finde en eller flere private aktører, som også ønskede at gå ind i foretagendet.

SAS tog for nylig et af de store skridt på vej mod en afslutning af forløbet, da selskabet blev afnoteret fra børsen. Det skete den 13. august.

Nu skal selskabet begynde at se fremad, mener Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

- Efter den store redningsøvelse står SAS et betydeligt bedre sted finansielt, siger han.

- Selskabet har langt mindre gæld, meget lavere omkostninger, og så har man fået nye penge i kassen fra den nye ejerkreds.

Kåre Schultz' første og største opgave bliver at lægge en plan for, hvordan selskabet kan vokse, vurderer Jacob Pedersen.

- Nu er SAS nærmest skrumpet permanent de seneste 20 år, men nu får vi nok et SAS, der får mere mod på at vokse, lyder det.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Støjberg vil fordoble repatrieringsydelsen til syrere Inger Støjberg (DD) har en plan, der skal få 31.000 syriske flygtninge til at ... Læs mere
Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024 Der har været 371 timer med negative elpriser i Vestdanmark i 2024, hvilket er ... Læs mere
Auditørkorps undersøger ansatte i Forsvaret for brud på tavshedspligt Ifølge Berlingske bliver blandt andet Hærens chef, Peter Boysen, undersøgt fo... Læs mere
Novo-aktien gør comeback efter nedtur: Oppe med ti procent Novo Nordisk stiger med ti procent på fondsbørsen og genvinder dermed noget af... Læs mere
Landsstyreformand afviser Trumps interesse: Grønland er vores Grønlands landsstyreformand er åben for samarbejde med "vores naboer", lyder d... Læs mere