Regeringen nedsætter ekspertgruppe, som skal se på, om staten kan bruge andre end Kammeradvokaten - også kendt som statens advokat - til juridisk hjælp.
Det skriver Økonomistyrelsen på sin hjemmeside.
Ekspertgruppen skal aflevere en analyse samt anbefalingerne til regeringen ultimo 2024. Formand for ekspertgruppen bliver Philipp Schröder, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.
Kammeradvokatordningen daterer tilbage til 1936. Aftalen er blevet fornyet flere gange, senest 1. januar 2015, hvor opgaven gik til advokatfirmaet, som i dag hedder Poul Schmith/Kammeradvokaten.
Dermed følger regeringen op på et punkt fra regeringsgrundlaget, hvori der blandt andet står:
- Regeringen ønsker øget konkurrence om den juridiske rådgivning af staten. Regeringen vil se på mulighederne for - og potentialerne ved - hel eller delvis konkurrenceudsættelse af kammeradvokatordningen, der skal frigive et provenu for staten.
Kammeradvokaten selv bakker op om vurderingen og har tillid til, at den bliver "nøgtern og saglig".
Det udtaler Jens Bødtcher-Hansen, der er såkaldt managing partner i advokatfirmaet, i en udtalelse.
- Vi vil følge udvalgets arbejde med stor interesse og sikre, at de mange fordele ved ordningen også bliver ordentligt belyst.
- Staten har for eksempel i de senere år vundet meget store og afgørende sager i Højesteret, der er aldrig tvivl om, hvilken side Poul Schmith/Kammeradvokaten repræsenterer, og der er opbygget en unik viden og faglighed i samarbejdet mellem staten og dens faste advokat, lyder det.
Hos Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, skaber tirsdagens melding tilfredshed.
Ifølge ordføreren, der selv er uddannet jurist, har staten i årevis "betalt alt for meget for de juridiske ydelser, der er indkøbt hos Kammeradvokaten".
- Det har været en dyr fornøjelse for skatteborgerne, at man i årtier har afskåret advokatområdet fra almindelig konkurrence. Jeg er slet ikke i tvivl om, at monopolbruddet bliver en stor gevinst for skatteyderne i Danmark, ligesom jeg også forventer, at det vil styrke retssikkerheden, siger han.
Jens Bødtcher-Hansen afviser, at der er tale om et monopol. Det blev afskaffet i 2015, lyder det med henvisning til den seneste aftale fra 2015, som skulle gøre det billigere for staten at bruge Kammeradvokaten, ligesom der blev åbnet for, at ministerier i højere grad kunne bruge egne jurister eller andre advokater.
- Staten har siden dengang kunnet gøre brug af andre advokater og gør det i stort omfang.
- Intet tyder på, at det bliver billigere. Tværtimod kan vi se, at de statslige selskaber betaler langt højere satser, når de gør brug af andre advokatkontorer.
Fra et andet regeringsparti Moderaterne lyder det fra retsordfører Tobias Grotkjær (M), at tiden er kommet til at kaste et mere kritisk blik på ordningen fra 1936.
- Statens udgifter til ordningen har været støt stigende de sidste 15 år, og Kammeradvokaten har lige nu, hvad der ligner uendelige midler og ekspertviden.
Ikke alene er ordningen altså en utrolig dyr løsning for staten, men den kan også være en barriere for borgerne i mødet med statens advokat, da borgerne ikke har adgang til nær så mange ressourcer som Kammeradvokaten, siger Grotkjær i en skriftlig kommentar.
Kilde: /ritzau/