Danmark har nogle af Europas strengeste våbenlove – og det er der gode grunde til. Lovgivningen skal beskytte samfundet mod vold, kriminalitet og ulykker, og derfor er visse våben helt forbudt for almindelige borgere. Men hvad er det egentlig, man ikke må eje, og hvorfor? Her får du en top 10-liste over de mest bemærkelsesværdige våbenforbud i Danmark – rangeret fra de mindst til de mest farlige og kontroversielle.
Springknive og foldeknive over 7 cm

Springknive og store foldeknive er forbudt i Danmark, medmindre de bruges i forbindelse med fx jagt eller erhverv. De er nemme at skjule og hurtige at trække, hvilket gør dem attraktive i voldelige situationer – og derfor risikable i det offentlige rum.
Elektrochokvåben (f.eks. Taser)

Selvom de ikke er dødelige, er elektrochokvåben forbudt for private. De kan lamme en person midlertidigt og misbruges til overfald eller magtmisbrug. Kun politiet må anvende dem under meget kontrollerede forhold.
Slagvåben som knojern og batons

Slagvåben som knojern, teleskopbatons og lignende er forbudt, fordi de primært har ét formål – at skade. De forbindes typisk med gadevold og organiseret kriminalitet, og derfor er de helt udelukket i lovgivningen.
Stikvåben som stiletdolke og bajonetter

Stikvåben, især dem med dobbeltsidet klinge, er ulovlige, fordi de let kan forårsage dybe, livstruende sår. De har ingen reel plads i moderne civil brug, og derfor er de fjernet fra markedet.
Peberspray

I Danmark er peberspray betragtet som et våben, og det er ulovligt at eje uden særlig tilladelse. Trods deres defensive formål kan de nemt misbruges, og de har tidligere været populære i bandeopgør og røverier.
Armbrøster

Selvom de måske virker som noget fra middelalderen, er armbrøster forbudt i Danmark uden særlig tilladelse. De har en høj gennemslagskraft og kan være dødelige – helt uden larm. Derfor er de ikke tilladt for privatpersoner.
Automatvåben

Automatvåben som AK-47 og M16 er forbudt for alle udenfor militær og politi. De kan affyre mange skud på meget kort tid og er ekstremt dødelige i forkerte hænder – derfor er de helt udelukket i det danske civilsamfund.
Lydæmpere

Lydæmpere er forbudt, fordi de gør det sværere at opdage, når et våben affyres. Det kan bruges til at begå forbrydelser mere diskret og derfor er de kun lovlige i helt særlige tilfælde, f.eks. ved professionel jagt med tilladelse.
Skarpladte våben uden tilladelse

At eje skarpladte våben uden tilladelse er blandt de mest alvorlige overtrædelser af våbenloven. Det dækker alt fra pistoler til rifler og giver hårde straffe. Forbuddet skal sikre, at kun ansvarlige og godkendte personer har adgang.
Håndgranater og sprængstoffer

Øverst på listen – og med god grund – er håndgranater og sprængstoffer. Disse er klassificeret som krigsvåben og har ingen plads i et civilt samfund. Deres eksistens uden for militær kontrol udgør en massiv sikkerhedsrisiko og er forbundet med terror og bandekriminalitet.