Andre nyheder

tir, 09 apr 2024

Tre millioner danskere informeres om gemte blodprøver i biobank

Biologisk materiale - for eksempel fra en blodprøve taget hos lægen eller på sygehuset - opbevares i Danmarks Nationale Biobank. Dels til behandlingsbrug, dels til forskningsbrug. (Arkivfoto).
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix Biologisk materiale - for eksempel fra en blodprøve taget hos lægen eller på sygehuset - opbevares i Danmarks Nationale Biobank. Dels til behandlingsbrug, dels til forskningsbrug. (Arkivfoto).

Tre millioner danskere skal informeres om, at biologiske prøver - eksempelvis blodprøver - gemmes i Danmarks Nationale Biobank.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Instituttet sætter gang i en stor informationskampagne målrettet borgere, der har fået foretaget biologiske prøver hos lægen eller på sygehuset.

De første 10.000 breve udsendes tirsdag via digital post, oplyser faglig direktør Anne-Marie Vangsted.

- Vi har løbende gennem de sidste år arbejdet med vores gennemsigtighed og vores underretning om behandling af personoplysninger.

- At underrette tre millioner borgere er et stort projekt. Vi skal have et setup, hvor vi er i stand til at besvare spørgsmål fra borgere.

- Det har vi brugt det sidste stykke tid på, og nu er vi klar, siger hun til Ritzau.

Seruminstituttet opbevarer omkring ti millioner prøver. Det kan eksempelvis være blodprøver eller hælprøver fra nyfødte.

Prøverne kan bruges, hvis der skal foretages en ny diagnostisk analyse i forbindelse med for eksempel et længere behandlingsforløb.

Patienterne undgår dermed at skulle have taget en ny prøve, hver gang der er brug for en ny analyse.

Prøverne kan også bruges til forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme og forskning.

Ved at analysere prøver fra tusindvis af personer kan forskerne finde mønstre i specifikke typer af sygdomsforløb, forklarer Anne-Marie Vangsted.

Som eksempel nævner hun, at forskere har brugt data fra biobanken til at finde ud af, hvorfor nogle børn er disponeret for leukæmi.

Et andet eksempel et studie, hvor forskere på baggrund af biologiske prøver har fået indsigt i, hvordan man kan forudsige tilbagefald af nyrekræft.

Borgere, der ikke ønsker, at biologiske prøver gemmes, kan anmode om, at materialet destrueres.

Anne-Marie Vangsted håber på, at det kun vil være et fåtal, der vil vælge at gå den vej.

- Det gør vi, fordi det er så vigtigt for os alle sammen, at vi har det her materiale, som vi kan bruge i forbindelse med forskning og udvikling af bedre behandlingsmuligheder og bedre forebyggelse af sygdomme.

- Der vil selvfølgelig være nogle få, der ikke vil være med. Og det er helt i orden. Så giver man os bare besked, så destruerer vi materialet, siger hun.

Det biologiske materiale må ifølge seruminstituttet kun bruges til forskningsformål og kan således ikke overdrages til politiet.

- Det her materiale kan politiet ikke få udleveret i forbindelse med opklaring af straffesager. Det er lovbestemt, at sådan er det. Det er aldrig sket, siger Anne-Marie Vangsted.

Materialet udleveres kun, hvis et forskningsprojekt er godkendt af en videnskabsetisk komité.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Endnu en minister fra Moderaterne vil i Folketinget Christina Egelund vil på stemmesedlen til næste folketingsvalg, der skal afhol... Læs mere
Løkke: Udvikling i Syrien vil få betydning for hele Mellemøsten Syriens præsident, Bashar al-Assad, har ifølge meldinger forladt Damaskus efte... Læs mere
Mette Frederiksen underskriver aftale med omstridt præsident Statsbesøg fra Egyptens præsident er blevet kritiseret, men Danmark har indgå... Læs mere
Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere