Andre nyheder

søn, 17 mar 2024

Vulkan er igen gået i udbrud på halvø i Island

Vulkanudbrud lyser nattehimlen op i orange farver i Island sent lørdag.
Halldor Kolbeins/Ritzau Scanpix Vulkanudbrud lyser nattehimlen op i orange farver i Island sent lørdag.

En vulkan er lørdag igen gået i udbrud i Island, oplyser landets meteorologiske institut.

Det er fjerde gang siden december.

- Advarsel: Et udbrud er begyndt på Reykjanes, står der på instituttets hjemmeside.

Myndigheder havde i flere uger advaret om, at et udbrud på halvøen Reykjanes, som ligger syd for hovedstaden Reykjavik, var nært forestående.

Lørdag skete det så, og vulkanen ses på billeder hos det islandske medie RUV sende lava op i luften og gøre nattehimlen orange.

Foreløbig meldes der ikke om konsekvenser for flytrafikken. Af Keflavik-lufthavnens hjemmeside fremgår det, at der fortsat er åbent for afgange og ankomster.

I over 800 år har der været relativt fredeligt på Reykjanes-halvøen, hvor det vulkanske system slumrede.

Men siden 2021 har der været syv udbrud i området.

Vulkanen gik senest i udbrud tidligt i februar, og 20.000 mennesker blev afskåret fra fjernvarme, da lavaen ødelagde veje og rørledninger.

I januar brændte flere huse i fiskerbyen Grindavik ned til grunden under et udbrud.

Lokale medier melder lørdag, at byen igen er ved at blive evakueret på grund af det seneste udbrud.

Byens borgere fik først lov at vende tilbage 19. februar efter at være blevet evakueret 11. november.

Udbrud på Reykjanes-halvøen er såkaldte sprækkeudbrud. De fører ikke normalt til store eksplosioner eller spredning af store mængder aske i stratosfæren.

Forskere frygter dog, at udbruddene kan blive ved i årtier, og islandske myndigheder er derfor begyndt at bygge diger for at beskytte boliger og kritisk infrastruktur.

Island strækker sig over Den Midtatlantiske Ryg, der adskiller den eurasiske tektoniske plade og den nordamerikanske tektoniske plade. Landet er et hotspot for seismisk og vulkansk aktivitet.

Udbruddet begyndte klokken 20.23 lokal tid ifølge det meteorologiske institut.

Ifølge RUV opfordres folk til at holde sig fra området, men flere forsøger at komme tættere på for at se udbruddet bedre.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere