Politiet har ingen interesse i en omfattende grænsekontrol af borgere, som krydser grænsen mellem Sverige og Danmark.
På et pressemøde mandag i Justitsministeriet siger rigspolitichef Thorkild Fogde, at ressourcerne skal bruges fokuseret på at overvåge og kontrollere kriminelle miljøer.
- Politiet vil gerne kontrollere miljøerne, herunder når de færdes på grænsen.
- Vi har ikke en interesse i at overvåge helt lovlydige og uinteressant grænsetrafik, siger Thorkild Fogde.
Spørgsmålet om grænsekontrol er blevet aktuelt efter en skudepisode i København torsdag i sidste uge, da en mand blev dræbt og en tilsyneladende tilfældigt forbipasserende kvinde ramt.
Flere partier har krævet grænsekontrol, herunder Danmarksdemokraterne, som ønsker en grænsekontrol i lighed med den, der findes på grænsen til Tyskland.
Den ordning blev indstillet i maj, men efter skudepisoderne i København forleden har justitsminister Peter Hummelgaard (S) iværksat og varslet styrket kontrol, dog med andre metoder.
- Vi har interesse i at overvåge nogle bestemte personer, nogle bestemte køretøjer, nogle bestemte netværk. Når de krydser grænsen, så holder vi øje med det, siger Thorkild Fogde.
Grænsekontrollen har ifølge rigspolitichefen "en vis afskrækkende virkning".
De kriminelle indretter sig efter det, når de ved, at der er en vis risiko for kontrol.
Men det karakteristiske for bestillingskriminalitet er ifølge politichefen, at de kriminelle ikke har våben med over grænsen.
- De får våbnene herovre. Så den eneste, som rejser over grænsen, det er den 17-årige. Han er relativt ukendt af politiet. Han vil ikke blive stoppet i en almindelige kontrol.
SPØRGSMÅL: Men virker grænsekontrol så, når man ikke kan opdage en for politiet ukendt 17-årigt mulig gerningsmand?
- Det handler om, hvad vi kigger efter. Vi kigger efter ting, som er baseret på de efterretninger, vi har. Vi kigger ikke tilfældigt.
- Der er nogle bestemte personer, bestemte køretøjer vi interesserer os for. Vi kigger ikke tilfældigt, siger Fogde.
Politiet har i forlængelse af episoderne med svenske kriminelles aktiviteter i Danmark styrket tilstedeværelsen i toge fra Sverige, afsat ressourcer til nummerpladegenkendelse.
Samtidig styrker man samarbejdet med svenske myndigheder.
Hummelgaard har derudover varslet, at man er interesseret i at benytte ansigtsgenkendelse, og at det aktuelt undersøges, hvordan det kan ske, da det kan benyttes på mange forskellige niveauer.
Kilde: /ritzau/