Detailbutikker

tor, 27 jun 2024

Forsker: Coop missede discount-momentum med 365 Discount

18 ud af de 19 Coop-butikker, der skal lukke, er Coops 365 Discount, der afløste Fakta, men som altså ikke er blevet så stor en succes som håbet. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix 18 ud af de 19 Coop-butikker, der skal lukke, er Coops 365 Discount, der afløste Fakta, men som altså ikke er blevet så stor en succes som håbet. (Arkivfoto).

De sidste mange år har kampen mellem dagligvarekæder skulle slås inden for discountsegmentet.

Mens Salling Group har satset massivt på Netto-kæden, og Rema 1000 er tordnet frem, har Coops 365 Discount-butikker misset momentum inden for discount.

Det siger Dorte Wimmer, der er trendforsker og direktør i Retail Institute Scandinavia, som analyserer det danske butiksmarked.

- Den indtjening, den gode forretning og det momentum, som de to andre spillere har fundet, den mangler Coop at finde, og discount er sindssyg vigtigt at vinde, hvis du vil være i det her game, siger hun.

Detailgiganten Coop meddelte torsdag, at den lukker 19 butikker og sælger 35 som led i en økonomisk redningsplan.

18 ud af de 19 butikker, der skal lukke, er Coops 365 Discount, der afløste Fakta, men som altså ikke er blevet så stor en succes som håbet.

Ifølge branchekenderen ligger der flere ting bag 365 Discounts udfordringer.

Det handler blandt andet om, at Coop skulle have lukket Fakta før, og at ikke alle butikkerne skulle været blevet til 365-butikker i stedet, mener hun.

- Fra et kundesynspunkt har der måske ikke været en stor nok differentiering mellem det gamle Fakta og det nye 365 Discount. Så kunderne har ikke haft et stort nok incitament til at gå ind ad døren og at fylde kurven op, siger Dorte Wimmer.

Der er overordnet set nulvækst i branchen. Men discountsegmentet vokser, påpeger hun.

Mens konkurrenterne Salling Group og Rema 1000 har præsenteret store overskud, har Coop styrtblødt - blandt andet på grund af 365 Discount.

Nu overtager den ene af konkurrenterne - Salling - så 35 af Coops butikker.

Tidligere var andelsforeningen Coop amba eneejer af Coop Danmark, men nu er det delt med OK, som har bestemmende indflydelse.

Ifølge Dorte Wimmer har det nye setup givet Coop en anden bevægelsesfrihed.

- Men det er også på et tidspunkt, hvor der skal ske en håndbremsevending, og hvor de skal et andet sted hen.

- Er det for sent? Nej, for Coop som sådan er det ikke. Men jeg tror ikke, at det her bliver de sidste ændringer, vi kommer til at se i Coop, siger hun.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Moderaterne får påbud af Arbejdstilsynet efter dårligt miljø Et dårligt arbejdsmiljø i Moderaterne fører til, at partiet får et påbud af... Læs mere
Faldende inflation i eurozonen baner vej for ny rentesænkning Inflation i eurozonen har pil ned, og det skaber rum for flere rentenedsættelse... Læs mere
Lavere renteindtægter og millionforlig trækker Nordeas indtjening ned Nordeas indtægter fra renter er faldet en procent i tredje kvartal. Det samlede... Læs mere
Karantæneordning til rockere på førtidspension er aldrig blevet brugt En ifølge Ane Halsboe "fornuftig ordning" om karantæne til rockere på ydelse ... Læs mere