Erhvervspolitik

ons, 21 feb 2024

EU går efter virksomheder og droner med ny sanktionspakke mod Rusland

Ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil ny sanktionspakke begrænse Ruslands adgang til droner. Det er EU's 13. sanktionspakke mod Rusland.
Liesa Johannssen/Reuters Ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil ny sanktionspakke begrænse Ruslands adgang til droner. Det er EU's 13. sanktionspakke mod Rusland.

EU-landene er i princippet enige om den 13. sanktionspakke mod Rusland. Det oplyser det belgiske EU-formandskab og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- EU-ambassadørerne er lige blevet principielt enige om den 13. sanktionspakke mod Rusland i lyset af landets aggression mod Ukraine, skriver det belgiske EU-formandskab på det sociale medie X.

Selv om der på forhånd har været tale om, at den 13. sanktionspakke ville være en "light-udgave" uden omfattende sanktioner mod russiske sektorer som eksempelvis olie og banker, så vil de nye sanktioner kunne mærkes, mener Ursula von der Leyen.

- Jeg glæder mig over aftalen om vores 13. sanktionspakke mod Rusland. Vi må blive ved med at nedbryde Putins krigsmaskine.

- Med 2000 lister i alt holder vi presset højt på Kreml. Vi begrænser også Ruslands adgang til droner yderligere, skriver von der Leyen på det sociale medie X.

Et udkast til forslaget, som nyhedsbureauet AFP har set, omfattede eksportbegrænsninger for tre kinesiske firmaer, der leverer til Ruslands militær, og sortlistning af Nordkoreas forsvarsminister for at levere missiler til Moskva.

De konkrete sanktioner, og hvem der er omfattet af dem, fremlægges dog normalt først samtidig med, at pakken træder i kraft. Det sker, når den offentliggøres i EU-Tidende, der er det officielle tidsskrift for EU-retsakter.

EU-landene har denne gang været forsigtige med at gennemføre nye sanktioner rettet mod sektorer i Rusland. For den type af sanktioner er samtidig de mest ømtålelige i EU. De kan nemlig også koste EU-landene selv penge.

Eksempelvis har Ungarn flere gange forhalet forhandlinger om sanktioner med henvisning til, at landet er særligt energiafhængigt af Rusland.

Denne gang har der dog været et stort ønske om at nå sikkert i mål.

Den nye sanktionspakke kommer nemlig kort før to-årsdagen for invasionen af Ukraine 24. februar 2022. Også USA ventes at komme med nye sanktioner mod Rusland forud for to-årsdagen.

I stedet for sektorsanktioner ventes den 13. sanktionspakke især at gå efter virksomheder, som EU mener forsøger at omgå de eksisterende sanktioner.

Der er ifølge diplomater fundet eksempler på virksomheder i tredjelande uden for EU, som køber sanktionerede varer i EU og sælger dem videre til Rusland.

Dermed kan virksomhederne indirekte hjælpe den russiske krigsmaskine, hvis de eksempelvis videresælger varer, der både kan bruges til civile og militære formål.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Trods erkendelse og ekstra penge står regeringen fast på store bededag Statsminister erkender, at hun undervurderede modstand mod store bededag, men vi... Læs mere
Salget af børneudstyr får Røde Kors’ genbrugsforretning til at vokse I 2023 havde Røde Kors Genbrug en indtjening på 107 millioner kroner. Det er i... Læs mere
Mette F.: Ukraine kan bruge danske våben på russisk territorium Våben, som Danmark har doneret til Ukraine, må bruges på russisk jord, hvis d... Læs mere
Medie: Siemens overvejer at fyre 550 i Danmark Ifølge Bloomberg News har Siemens Gamesa planer om en større fyringsrunde, der... Læs mere