EU

tir, 11 jun 2024

Avisledere: Von der Leyen må lytte til utilfredse vælgere

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, taler ved CDU-pressemøde mandag. Ifølge flere lederskribenter skal hun samarbejde med de højrefløjs- og protestpartier, der har fået stor fremgang ved søndagens EP-valg.
Sebastian Gollnow/Ritzau Scanpix EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, taler ved CDU-pressemøde mandag. Ifølge flere lederskribenter skal hun samarbejde med de højrefløjs- og protestpartier, der har fået stor fremgang ved søndagens EP-valg.

EU-Parlamentets top skal samarbejde med de højrefløjs- og protestpartier, der har oplevet fremgang ved søndagens EU-parlamentsvalg.

I tirsdagens leder i Berlingske skrives der om den højredrejning, hvor konservative og højrefløjspartier har vundet frem, mens de grønne partier og venstrefløjen er gået tilbage.

Det er særligt partier, der sidder i EU-landenes regeringer, som er "blevet straffet af vælgerne", skriver Berlingske. Frankrig og Tyskland fremhæves som lande, hvor det har været særligt tydeligt.

Sker der samling af de højrefløjspartier, som har vundet frem, kan de slutte sig sammen i en gruppe, der vil kæmpe for at "få bedre styr på indvandringen til Europa" og som er "kritiske over for den grønne omstilling".

Avisen mener, at EU-toppen, herunder EU-Kommissions formand Ursula von der Leyen, skal lytte til valgresultatet og blandt andet "lære at lytte til populisterne".

På lederpladsen i Jyllands-Posten er det også højredrejningen, som løber med pladsen.

Her kaldes det et "sundhedstegn", at flere viser utilfredshed med blandt andet "dyrt bureaukrati" og "uregulerede flygtningestrømme" og stemmer på partier, der befinder sig på "det kritiske højre".

Lige som i Berlingske opfordres der i lederen til, at Ursula von der Leyen, samarbejder med "de nyvalgte kritikere".

I Jyllands-Posten nævnes også "klare politiske signaler" fra vælgere i Frankrig, Tyskland, Østrig, Holland og Italien.

På lederpladsen i tirsdagen Politiken, skriver avisen, at danske vælgere "besindede" sig.

Det danske valgresultat fra søndagens valg til EU-Parlamentet blev nemlig ikke et "opsigtsvækkende højreskred", der fandt sted i mange andre lande EU.

Ifølge avisen er det et "stærkt signal til Europa", at Danmark har stemt kandidater ind, der "mener den grønne omstilling alvorligt".

Her nævnes også, at det ser ud til, at midterkollisionen i EU ser ud til at bevare sit flertal.

Politiken fremhæver valgene i Tyskland og Frankrig, hvor både den tyske kansler, Olaf Scholz, og den franske præsident, Emmanuel Macron, led store nederlag. Macron i en sådan grad, at han udskrev valg til parlamentet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere