EU

tor, 25 apr 2024

Slovakiet fremlægger kontroversiel medielov: Vil nedlægge tv

Slovakiets kulturminister, Martina Simkovicova, fra det stærkt højreorienterede Slovakiske Nationalparti, vil få stor indflydelse på, hvem der skal sidde i bestyrelsen i en omdannet offentlig radio- og tv-station.
Vaclav Salek/Ritzau Scanpix Slovakiets kulturminister, Martina Simkovicova, fra det stærkt højreorienterede Slovakiske Nationalparti, vil få stor indflydelse på, hvem der skal sidde i bestyrelsen i en omdannet offentlig radio- og tv-station.

Slovakiets nationalkonservative regering har fremlagt en kontroversielt lov, som ifølge kritikerne vil betyde, at den nationale radio- og tv-station, RTVS, nedlægges og erstattes med en ny.

Premierminister Robert Ficos regering beskylder RTVS for at have været alt for optaget af "politisk aktivisme", skriver AFP og BBC.

Fico sagde onsdag til nyhedsbureauet TASR, at han forventer, at parlamentet kan stemme om medieloven i juni. Her har partierne i hans koalitionsregering flertal.

Oppositionen og Journalister uden Grænser siger, at Ficos regering vil bruge en tv-station i ny indpakning til propaganda. Slovakiet er medlem af EU.

- RTVS vil blive omdannet til et medie for misinformation, som udgiver regeringspropaganda. Det mener det højreorienterede oppositionsparti SaS.

Modstandere frygter, at mediet vil blive brugt til at fremme en prorussisk fortælling om blandt andet krigen i Ukraine.

Flere private organisationer siger, at de vil kontakte EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet og bede om deres støtte for at få stoppet medieloven, skriver Reuters.

Andrej Danko, den prorussiske leder af Det Slovakiske Nationalparti, der er en del af regeringen, siger, at den nye medielov er nødvendig.

Der skal gøres "noget ved den dybe socialisme, som er fremherskende i TRVS", siger han.

Kulturminister Martina Simkovicova fra det stærkt højreorienterede Slovakiske Nationalparti vil få stor indflydelse på, hvem der skal sidde i bestyrelsen i en omdannet offentlig radio- og tv-station. Hun skal udpege fire af ni medlemmer. Resten udpeges af parlamentet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere