EU

fre, 24 maj 2024

Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen

Moderaterne er et gennemgående EU-positivt parti og ønsker med standpunktet at tegne de politiske visioner. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Moderaterne er et gennemgående EU-positivt parti og ønsker med standpunktet at tegne de politiske visioner. (Arkivfoto).

Mens Nationalbanken er i gang med at lave nye mønter i kong Frederiks tegn, vil Moderaterne have skiftet den danske møntfod ud.

Kronen bør erstattes med euroen.

Det erklærer Moderaternes spidskandidat til EU-valget, Stine Bosse, sig "helt enig" i i Altingets valgtest.

- Lige nu betaler vi som danskere omkring én procent i gebyr, når vi veksler fra kroner til euro. Vi har dyre omkostninger til kurssikring og en masse administrativt bøvl for virksomheder, siger Stine Bosse til Altinget.

Spidskandidaten understreger, at det ikke vil skulle ske i den kommende valgperiode på fem år, men i stedet være en længere målsætning på omkring 10-15 år ude i fremtiden.

Moderaterne er et gennemgående EU-positivt parti og ønsker med standpunktet at tegne de politiske visioner.

Partiet står dog meget alene med sit ønske om at indføre euroen.

De fleste partier erklærer sig "helt uenig" eller "overvejende uenig" i spørgsmålet om at erstatte kronen med euroen, skriver Altinget.

Kun Alternativet er "overvejende enig" og henviser til, at Danmark med fastkurspolitikken allerede har koblet kronen op på euroens valuta.

Danmark sagde senest i år 2000 nej til at afskaffe kronen og indføre euroen, da der blev holdt folkeafstemning.

46,8 stemte for, mens 53,2 stemte nej.

Alligevel bør man spørge vælgerne igen ved en folkeafstemning, når tid er, mener partifælle og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

- Jeg mener godt, man i en fremtid kan spørge vælgerne igen, om ikke man skal sætte kronen på euroen. Altså, jeg synes, Europa er for vigtigt til, at vi kun er halvt med i det europæiske fællesskab, siger han.

Socialdemokraternes spidskandidat, Christel Schaldemose, kalder afstemningerne for et klart signal om, da vælgerne ikke ønsker euroen.

Hun siger "kæmpe nej tak".

- Vi har to gange spurgt danskerne. De har sagt klart nej hver gang. Vi ser ingen grund overhovedet til at skulle spørge igen. Vi respekterer danskernes beslutning om nej tak til euroen, skriver hun på det sociale medie X.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere