EU

fre, 24 maj 2024

Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen

Moderaterne er et gennemgående EU-positivt parti og ønsker med standpunktet at tegne de politiske visioner. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Moderaterne er et gennemgående EU-positivt parti og ønsker med standpunktet at tegne de politiske visioner. (Arkivfoto).

Mens Nationalbanken er i gang med at lave nye mønter i kong Frederiks tegn, vil Moderaterne have skiftet den danske møntfod ud.

Kronen bør erstattes med euroen.

Det erklærer Moderaternes spidskandidat til EU-valget, Stine Bosse, sig "helt enig" i i Altingets valgtest.

- Lige nu betaler vi som danskere omkring én procent i gebyr, når vi veksler fra kroner til euro. Vi har dyre omkostninger til kurssikring og en masse administrativt bøvl for virksomheder, siger Stine Bosse til Altinget.

Spidskandidaten understreger, at det ikke vil skulle ske i den kommende valgperiode på fem år, men i stedet være en længere målsætning på omkring 10-15 år ude i fremtiden.

Moderaterne er et gennemgående EU-positivt parti og ønsker med standpunktet at tegne de politiske visioner.

Partiet står dog meget alene med sit ønske om at indføre euroen.

De fleste partier erklærer sig "helt uenig" eller "overvejende uenig" i spørgsmålet om at erstatte kronen med euroen, skriver Altinget.

Kun Alternativet er "overvejende enig" og henviser til, at Danmark med fastkurspolitikken allerede har koblet kronen op på euroens valuta.

Danmark sagde senest i år 2000 nej til at afskaffe kronen og indføre euroen, da der blev holdt folkeafstemning.

46,8 stemte for, mens 53,2 stemte nej.

Alligevel bør man spørge vælgerne igen ved en folkeafstemning, når tid er, mener partifælle og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

- Jeg mener godt, man i en fremtid kan spørge vælgerne igen, om ikke man skal sætte kronen på euroen. Altså, jeg synes, Europa er for vigtigt til, at vi kun er halvt med i det europæiske fællesskab, siger han.

Socialdemokraternes spidskandidat, Christel Schaldemose, kalder afstemningerne for et klart signal om, da vælgerne ikke ønsker euroen.

Hun siger "kæmpe nej tak".

- Vi har to gange spurgt danskerne. De har sagt klart nej hver gang. Vi ser ingen grund overhovedet til at skulle spørge igen. Vi respekterer danskernes beslutning om nej tak til euroen, skriver hun på det sociale medie X.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere