EU

man, 30 sep 2024

Tænketank: Danmark skifter syn på konkurrenceregler i EU

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil se fordomsfrit på EU's konkurrenceregler, skriver Politiken. (Arkivfoto).
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix Finansminister Nicolai Wammen (S) vil se fordomsfrit på EU's konkurrenceregler, skriver Politiken. (Arkivfoto).

Der er sket et skifte i den danske tilgang til EU's konkurrenceregler.

Det vurderer Iben Tybjærg Schacke-Barfoed, der er kommunikationschef i Tænketanken Europa.

Skiftet sker, efter at finansminister Nicolai Wammen (S) i et interview i Politiken åbner op for, at der kan lempes på konkurrencereglerne.

- Vi er nødt til nu mere fordomsfrit at se på, hvordan vi blandt andet med vores konkurrenceregler kan få ændret ting på en måde, så vi giver nogle reelle konkurrencemuligheder for europæiske virksomheder i forhold til resten af verden, siger ministeren til avisen.

Danmark har traditionelt været fortaler for EU's konkurrenceregler, siger Iben Tybjærg Schacke-Barfoed.

- Konkurrencereglerne har jo været guldet i det indre marked, og noget som Danmark traditionelt set har værnet om.

- Hvis man piller ved dem, så er man inde og røre ved kernen af, hvad der har været EU's lovgivning om det indre marked, siger hun.

Konkurrencereglerne skal sikre den frie konkurrence i Europa. Reglerne indebærer blandt andet, at store fusioner af virksomheder skal godkendes af EU.

Til Politiken siger Wammen, at konkurrencereglerne, som de er nu, hæmmer væksten i Europa, og at europæiske virksomheder sakker bagud i forhold til amerikanske og kinesiske.

Han kommer ikke nærmere ind på, hvad han konkret vil have ændret.

Men ifølge Iben Tybjærg Schacke-Barfoed er meldingen alligevel interessant - både i forhold til konkurrenceregler og statsstøtte til udvalgte industrier.

- Men man skal finde ud af, om det også er en god ting for Danmark, og at det ikke kun kommer de store virksomheder i de store lande til gode, siger hun.

Siden coronapandemien har Europa "langsomt men sikkert" tabt konkurrenceevne, siger Iben Tybjærg Schacke-Barfoed.

Derfor mener hun også, at konkurrenceevne vil være det helt store politiske projekt i EU de næste fem år.

- Udtalelsen (fra Wammen, red.) afspejler i virkeligheden bare den stemning, der er i Europa i øjeblikket, siger hun.

- Der er ikke enighed om, hvad man skal gøre, og en af de ting, man er i gang med, er at kigge på er konkurrencereglerne. Her har Danmark også flyttet sig, kan vi høre på Wammen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

EU har fastlagt mandat for bistand til fattigste lande på klimatopmøde EU vil fokusere på at få rejst privat kapital til klimafinansiering på klimat... Læs mere
ATP vil lave færre klimainvesteringer efter grønne fejlskud ATP-direktør siger, at mange grønne investeringer slet ikke overvejes, "fordi ... Læs mere
Fordelingen af statslige arbejdspladser i landet er uændret Vi er ikke nået i mål med at skabe bedre balance i fordelingen af statslige ar... Læs mere
Konservative vil have domstole til at smide kriminelle ud af boliger For at ramme bandemedlemmer hårdere skal domstole kunne smide kriminelle ud af ... Læs mere
Økonomista udvider ejerkredsen med Media Group Danmark Pengemagasinet Økonomista, der fokuserer på at formidle økonomi til kvinder, ... Læs mere