EU

tir, 11 jun 2024

Vælgerne sender otte nye politikere til EU og syv gengangere

Både SF's Kira Marie Peter-Hansen og Venstres Morten Løkkegaard har siddet i EU-Parlamentet i den foregående valgperiode.
Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix Både SF's Kira Marie Peter-Hansen og Venstres Morten Løkkegaard har siddet i EU-Parlamentet i den foregående valgperiode.

EU-Parlamentet får otte nye danske medlemmer, mens syv er gengangere. Det står klart, efter at alle personlige stemmer er optalt ifølge KMD.

Danmark har 15 pladser i EU-Parlamentet i den følgende periode. Selv om det har været kendt, hvor mange mandater hvert parti har fået, har det ikke været afgjort, hvilke kandidater fra hvert parti, der får mandaterne.

Det afgøres af de personlige stemmer, som er blevet færdigtalt mandag aften.

Både Socialdemokratiets tre mandater og Venstres to bliver besat af gengangere fra den foregående valgperiode.

Der er tale om Christel Schaldemose, Niels Fuglsang og Marianne Vind for Socialdemokratiet, mens Morten Løkkegaard og Asger Christensen er valgt for Venstre.

Også DF's spidskandidat, Anders Vistisen, er blevet genvalgt.

Det er derimod første gang, at det tredje regeringsparti, Moderaterne, stiller op til et EU-parlamentsvalg.

Partiet har dog været repræsenteret i parlamentet siden marts 2023, hvor Bergur Løkke Rasmussen skiftede fra Venstre til Moderaterne.

Bergur Løkke Rasmussen var nummer to på Moderaternes liste efter spidskandidat Stine Bosse. Spidskandidaten får mandatet med 86.888 personlige stemmer.

Dermed ender Bosse som nummer fire på listen over de kandidater, der har fået flest personlige stemmer. SF's spidskandidat, Kira Marie Peter-Hansen, topper listen med 178.438 stemmer.

SF's to øvrige mandater går til tidligere udenrigsminister og partiformand Villy Søvndal og tidligere folketingsmedlem Rasmus Nordqvist. De er begge nye i EU-Parlamentet.

Rasmus Nordqvist forsøgte også at blive valgt til parlamentet i 2019, hvor han var spidskandidat for Alternativet.

Lige som Moderaterne er det også første gang, at Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne får valgt en kandidat til EU-Parlamentet.

Begge partier har fået ét mandat, og det bliver besat af henholdsvis Henrik Dahl (LA) og Kristoffer Storm (DD).

Henrik Dahl sidder i øjeblikket i Folketinget. Det samme gør Niels Flemming Hansen, som er valgt for Konservative.

Radikale Venstres mandat går til Sigrid Friis, som også er debutant i EU-Parlamentet.

Per Clausen, som tidligere har siddet i Folketinget for Enhedslisten, skal varetage partiets mandat i Bruxelles i den kommende periode.

Enhedslisten stillede op til EU-parlamentsvalget for første gang i 2019, hvor Nikolaj Villumsen blev valgt. Han kunne ikke genopstille grundet partiets rotationsprincip.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere