EU

søn, 09 jun 2024

Valgdeltagelsen kan blive næsthøjest ved et EU-valg

Det er ved at være op over, hvis man vil nå at stemme. Her får en vælger fra Aalborg udleveret sin stemmeseddel.
Henning Bagger/Ritzau Scanpix Det er ved at være op over, hvis man vil nå at stemme. Her får en vælger fra Aalborg udleveret sin stemmeseddel.

Det igangværende EU-parlamentsvalg kan ende med den næsthøjeste stemmeprocent nogensinde.

Det viser en stikprøveundersøgelse, som Ritzau har foretaget blandt ni kommuner, der tilsammen repræsenterer knap 350.000 vælgere.

Stikprøven siger, at stemmeprocenten i de ni kommuner med en time igen var oppe på 55,6.

Det betyder, at det nok ikke er realistisk at matche rekorden fra det seneste EU-valg, hvor 66,1 procent af de stemmeberettigede deltog.

Men det kan blive den næsthøjeste valgdeltagelse ved et EU-valg, hvis det lykkes at overgå valgdeltagelsen fra 2009, som lød på 59,5 procent.

Dengang foretog Ritzau en lignende stikprøve, som viste en stemmeprocent ved 19-tiden på 52,8 procent.

- Det er selvfølgelig ikke godt, hvis vi ender med en valgdeltagelse, der ligger 10 procentpoint lavere end sidst.

- Men omstændighederne taget i betragtning og i forhold til, hvad jeg frygtede, ser det ud som om, at vi ender med en ganske hæderlig valgdeltagelse, siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Han minder dog om, at lavere valgdeltagelse traditionelt betyder, at bestemte grupper fylder endnu mindre i kredsen af vælgere.

- De veluddannede stemmer hver gang, så de skal nok blive hørt. Men jeg kan da frygte, at der for eksempel er mange unge og personer med etnisk baggrund, der er blevet hjemme denne gang.

- Det betyder, at deres meninger ikke er lige så godt repræsenteret, som de ville være, hvis alle grupper stemte lige meget, siger han.

Kasper Møller Hansen henviser til, at der var langt flere unge, som stemte ved forrige valg, hvor miljø stod højt på dagsordenen.

På samme måde fik partiet Stram Kurs mange indvandrere til at stemme som modreaktion på Rasmus Paludans koranafbrændinger.

Der resterer under en time af valghandlingen i og med, at stemmelokalerne lukker klokken 20.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere