Finans

tir, 01 okt 2024

De fleste lønmodtagere har indhentet den tabte realløn

Privatansatte lønmodtagere har hen over det seneste år fået en pæn reallønstigning og er ved at være tilbage på niveau med tiden inden inflationskrisen. (Arkivfoto).
Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Privatansatte lønmodtagere har hen over det seneste år fået en pæn reallønstigning og er ved at være tilbage på niveau med tiden inden inflationskrisen. (Arkivfoto).

De fleste danske private lønmodtageres købekraft er i store træk tilbage, hvor den var, inden kraftig inflation gjorde stort indhug i deres forbrugsmuligheder.

Foreløbige tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønningerne i tredje kvartal i gennemsnit var steget 4,8 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Og da inflationen ligger et pænt stykke under det niveau, kan lønmodtagerne altså få flere varer, for den løn de får udbetalt i dag.

- Reallønnen på DA-området stiger med 3,3 procent. Dermed fortsætter den positive udvikling i lønmodtagernes realløn, som er blevet gradvist genoprettet siden første kvartal i 2023, siger cheføkonom Anders Borup Christensen fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, konstaterer, at der er tale om historisk høje lønstigninger.

- Umiddelbart kunne man godt forestille sig, at vi vender tilbage til en mere normal situation, hvor lønstigningen mest afhænger af de lokale forhandlinger, og at de vil give en reallønsstigning på lidt over en procent.

- Med en inflation omkring to giver det altså lønstigninger på mellem tre og tre en halv procent årligt, men nu må vi se, hvad der faktisk sker, siger han.

I andet kvartal i år steg lønningerne med hele 6,4 procent, men tallene var kunstigt høje som følge af beregningsteknik.

Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, forventer, at en del af de pæne lønstigninger vil blive omsat til øget forbrug.

- Vi forventer, at de pæne lønstigninger og rekordhøj beskæftigelse vil sætte gang i privatforbruget.

- Privatforbruget står for næsten halvdelen af den samlede danske økonomi og har dermed stor betydning. Dansk økonomi står et stærkt sted og altså med udsigt til yderligere at vokse, særligt drevet af privatforbruget, siger han.

Tallene indeholdt nemlig også et ekstraordinært pensionsbidrag fra arbejdsgiverne på omtrent 1,5 procentpoint, som ikke optræder i tallene for tredje kvartal.

Kilde: Derfor var det også ventet, at lønstigningstakten ville falde i forbindelse med den nye opgørelse. /rit

Andre læser også

Erhvervslivet vil styrke Storbritannien-samarbejde efter Trump-torden EU vil stå stærkere over for USA, hvis man øger samarbejdet med Storbritannie... Læs mere
Regeringspartier søger svar på hvornår ulve kan skydes Det skal afklares nærmere, hvornår ulve kan reguleres, lyder det fra ordfører... Læs mere
Løkke har talt med USA's Rubio om at drøfte arktisk sikkerhed Dansk udenrigsminister har fredag talt med sin amerikanske pendant i 20 minutter... Læs mere
Novo-aktien stiger syv procent efter lovende nyt om vægttabsmiddel Studie viser vægttab på 22 procent efter 36 uger med Novos nye vægttabsmiddel... Læs mere
ATP sætter gang i uafhængig evaluering af investeringer Ekspertgruppe skal evaluere pensionsselskabet ATP's investeringer efter kritik a... Læs mere