Finans

tor, 12 sep 2024

Godt nyt for boligejere: ECB sænker renten igen

Den Europæiske Centralbank med franske Christine Lagarde i spidsen har torsdag sænket renten. Det er anden gang i år, efter at den var kommet op i et rekordhøjt niveau. (Arkivfoto).
Jana Rodenbusch/Reuters Den Europæiske Centralbank med franske Christine Lagarde i spidsen har torsdag sænket renten. Det er anden gang i år, efter at den var kommet op i et rekordhøjt niveau. (Arkivfoto).

Den Europæiske Centralbank (ECB) har torsdag besluttet at sænke renten.

Den sænkes med 0,25 procentpoint til 3,50 procent. Det oplyser ECB i en pressemeddelelse.

Det er anden gang i år, at ECB sænker renten. Den er dog stadigvæk langt højere end for få år siden.

I 2022 var den rekordlave -0,50 procent, men for at få styr på inflationen efter krigen i Ukraine blev den banket op til 4 procent.

Nu er toppen altså taget af igen.

Det hænger ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, sammen med, at inflationen er kommet markant ned.

Og der er i hans optik plads til, at renten kan komme endnu længere ned i år.

- Vi forventer som minimum yderligere en rentenedsættelse i 2024, lyder det i en skriftlig kommentar.

Målet hos ECB er en inflation på mellemlangt sigte omkring to procent, og der ligger ifølge centralbankens prognose lidt ude i tiden.

Først i 2026 forventes den at være i mål. I juli var den på 2,6 procent.

Ifølge Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, er det særligt store lønstigninger og stigende priser i servicesektoren, som driller.

- Derfor regner vi heller ikke med, at ECB og Christine Lagarde bare vil slå automatpiloten til og sænke renterne på hvert af de kommende møder.

- Som udsigten er nu, er det for os det mest sandsynligt, at man gør som i dag og i juni og sætter renten ned på hvert andet møde, når man samtidig har en ny prognose, skriver han i en kommentar.

ECB er centralbank for de lande, som bruger euro som valuta.

Alligevel har det også betydning i Danmark, når ECB justerer renten.

Det skyldes, at Danmark har fastkurspolitik over for euro, så Nationalbanken forsøger at sikre, at kronen altid holder en fast kurs over for euro.

Derfor forventes det, at Nationalbanken vil følge i ECB 's fodspor.

Nationalbanken er bankernes bank, og det drypper derfor videre til dem, som har den direkte kontakt med danskerne.

Det gør sig også gældende, hvis man skal købe bolig eller have ny rente på realkreditlånet, da pengene hentes på de finansielle markeder.

- Rentesænkningerne er godt nyt for boligejere med især variabel rente.

- De er i høj grad påvirket af renterne hos ECB og Nationalbanken. Vi har set boligrenterne pege ned den seneste tid, skriver Jeppe Juul Borre.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Fordelingen af statslige arbejdspladser i landet er uændret Vi er ikke nået i mål med at skabe bedre balance i fordelingen af statslige ar... Læs mere
Konservative vil have domstole til at smide kriminelle ud af boliger For at ramme bandemedlemmer hårdere skal domstole kunne smide kriminelle ud af ... Læs mere
Økonomista udvider ejerkredsen med Media Group Danmark Pengemagasinet Økonomista, der fokuserer på at formidle økonomi til kvinder, ... Læs mere
Lundbeck får fingre i epilepsi-middel med milliardopkøb i USA Lundbecks amerikanske opkøb på 17 milliarder kroner vil være selskabets stør... Læs mere
Vermund skifter kreds trods titel af stemmesluger i Sydjylland Pernille Vermund går efter at blive spidskandidat for LA i Sjællands Storkreds... Læs mere