Finans

fre, 22 mar 2024

Tyra-feltet producerer igen dansk gas

Oversigtsbillede af Tyra Øst-platformene, som de ser ud efter at være blevet renoveret.
TotalEnergies/Free Oversigtsbillede af Tyra Øst-platformene, som de ser ud efter at være blevet renoveret.

Der bliver igen hevet gas op fra det danske Tyra-felt i Nordsøen.

Energiselskabet TotalEnergies, der står for driften af feltet, har i flere år arbejdet på at renovere og forstærke boreplatformene på feltet, der var i fare for at synke i havet.

Nu er arbejdet slut, og natten til fredag blev produktionen genoptaget. Det fortæller TotalEnergies i en pressemeddelelse.

- Vi er glade for at kunne genstarte produktionen fra Tyra - anlægget, der er en af de mest teknologisk avancerede offshore gasinstallationer i verden.

- Det nye Tyra anvender de nyeste digitale løsninger og teknologiske innovationer og vil producere mere effektivt og med 30 procent lavere udledning af drivhusgasser end de tidligere anlæg, siger Nicolas Terraz, der er øverste ansvarlige i Exploration & Production-afdelingen hos TotalEnergies.

Med genåbningen er Danmark igen på vej til at blive selvforsynende med naturgas, nøjagtigt som det var tilfældet i 2019, lige inden Tyra-feltet blev midlertidigt lukket ned.

TotalEnergies forventer dog først, at man er oppe på fuld produktionskapacitet på Tyra-feltet om fire måneder.

Til den tid vil Tyra-anlægget producere 5,7 millioner kubikmeter gas om året.

Det vil ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, løfte Danmarks bnp med 0,5 procent om året, og så vil det øge uafhængigheden af russisk gas.

- Helt overordnet vil genåbningen af Tyra-feltet bidrage til at gøre Danmark og vores nabolande mere robuste over for den usikkerhed, der har ramt markedet for gas efter Ruslands invasion af Europa.

- Det er ekstremt vigtigt, da en fortsat stabil forsyning af gas på almindelige markedsforhold er helt afgørende for stabiliteten i både dansk og europæisk økonomi, skriver han i en kommentar.

TotalEnergies driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium, som det franske selskab ejer 43,2 procent af.

De øvrige ejere er BlueNord, som har 36,8 procent af aktierne, og Nordsøfonden - som ejes af den danske stat - med 20 procents ejerskab.

Tyra-feltet ligger 225 kilometer vest for Esbjerg og blev fundet i 1968 af Mærsk.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere