Investering

tor, 01 jul 2021

Aktier for dummies

Aktier for dummies

Hvad er aktier?

En aktie er en ejerandel i en virksomhed, som er et aktieselskab. Hvis man har aktier i en virksomhed, er man aktionær, og dette kan give rettigheder for aktionæren.

De store velkendte virksomheder såsom ‘Google’ ‘Apple’ ‘Novo-Nordisk’ er ikke ejet af en privatperson, men af flere personer, nemlig deres aktionærer. Det vil sige du og jeg, som har en eller flere aktier i firmaet. Som aktionær køber du altså en lille andel af en virksomhed.
En virksomhed vil på et tidspunkt opleve et behov for at skulle rejse penge, enten til forskning, fabriksbyggeri, udvidelser eller andre omkostninger. Dette kan ske ved at låne pengene eller ved at sælge en del af virksomheden (aktier). Man køber altså en andel af virksomheden i håber om, at virksomheden præsterer godt og aktionærens andel vil blive mere værd.

Overvejelser før aktieinvestering

Før man kaster sig ud i aktiemarkedet, er der nogle ting man bør have overvejet. Man skal blandet andet, have gjort sig tanker om investeringsstrategi og beløbet man ønsker at investere. Det er først og fremmest en god idé, at have sparet nogle penge sammen, som man vil investere for. Man kan godt investere for fx. 1000 kr. i en virksomhed, men man vil opleve, at man vil betale en alt for stor bid af din gevinst i gebyr og kurtage. Derudover, er det utrolig svært at få sænket sin risiko (risikosprede) sin portefølje for et lavt beløb.

Tjen penge på aktier

Når man har gjort overvejelser omkring sin kommende investering, vil der nu blive gennemgået, hvordan man kommer til at tjene penge på din investering. Indtjeningen kan ske på to måder:

Vækst

Når en aktie vækster, er det formentlig i takt med, at virksomheden klarer sig godt, har udgivet gode nyheder, et godt regnskab eller i forbindelse med positive rygter. Man vil måske støde på udtrykket ‘vækstaktier’. Vækstaktier, er aktier, som vækster mere end gennemsnittet på markedet. Dette er oftest aktier inden for sektorer som er i udvikling. Et eksempel på dette kunne være mange af de amerikanske teknologiaktier.

Udbytte

Den anden måde man kan generere en fast indkomst på, er ved at investere i udbytteaktier. Nogle virksomheder vælger nemlig at udbetale en del af deres overskud til aktionærerne. Disse virksomheder er ofte store velfungerende firmaer. Der er mange danske virksomheder der betaler udbytte, heriblandt, Tryg, Carlsberg, Novo-Nordisk og Royal Unibrew (for at nævne nogle).
Klassisk ved udbytteaktier er, at de ikke er særlig volatil. Det betyder, at de sjældent svinger mere end et par procenter på daglig basis. Oftest udbetaler en virksomhed udbytte fire gange om året og det sker helt automatisk på din aktiekonto.

Find en investeringsplatform

Når man har styr på det helt elementære, skal man have fundet en platform man kan handle fra. Vi har tidligere skrevet en artikel om netop dette, det vil være smart at tjekke det ud.

De mest populære i Danmark er dog Nordnet eller Saxobank. Hvad der taler for og imod disse, kan du læse på tidligere indlæg.

Hvornår bør du købe aktier?

Det helt store spørgsmål er altid ‘hvornår er bunden eller toppen nået’. Det er utroligt svært, at time sine handler efter en top eller bund. Derfor, hvis man er langsigtet, gør det ikke den store forskel, om man får købt en aktie til kurs 100 eller 102.
Et godt ordsprog lyder ‘Time in the marked beats timing the marked’, altså det kan bedre betale sig at være i markedet, end af prøve at time det!


Derudover kan det være en god idé, at sprede sine køb over flere omgange. Lad os antage, at man har 10.000 kr. og vil købe en aktie til 100 kr. Her kan det være en god idé, at man først køber for 5.000 kr., for at se tiden og aktiekursen an. Skulle aktien falde til 90 kr., kan man købe for de sidste 5.000 kr. og vil derfor have en lavere gennemsnit!

Du kan læse artiklen "Sådan køber du dine første aktier" her.

Andre læser også

Russisk politi anholder over 130 efter Navalnyjs begravelse Der er foretaget anholdelser i 19 byer i Rusland efter oppositionsleders begrave... Læs mere
USA vil kaste nødhjælp ned over Gaza med fly USA arbejder fortsat på en våbenhvile, så der kan køres nødhjælp ind i Gaz... Læs mere
Dansk ambassadør: Enormt sikkerhedsopbud ved Navalnyjs begravelse Der var et enormt sikkerhedsopbud ved Navalnyjs begravelse, siger dansk ambassad... Læs mere
Elon Musk sagsøger OpenAI og Sam Altman Sam Altman stiftede i 2015 OpenAI med blandt andre Elon Musk. OpenAI skulle vær... Læs mere
Christian Falck Wolff vinder Årets Pressefoto med billede fra tyske Lützerath Et billede, hvor betjente bevogter området omkring en kulmine i Lützerath, er ... Læs mere