Investering

tor, 01 jul 2021

Sådan køber du dine første aktier

Er du interesseret i at ride med på bølgen af nye aktieinvestorer? I denne artikel får du tips og tricks til at komme i gang med at investere i aktier. Antallet af private investorer har nemlig nået et rekordniveau i 2020 under coronakrisen, og nu kan du også komme i gang.

Oprettelse af aktie depot

Først og fremmest skal du have oprettet et depot, hvorfra du kan handle dine aktier. Dette kan fx. være ved Nordnet, Saxobank eller din egen bank.
Det er her vigtigt, at du forholder dig til de forskellige kurtager der er på de forskellige platforme, når du skal købe og sælge aktier. De to billigste aktieplatforme på markedet er Nordnet og Saxobank.

Kurtage på Nordnet og Saxobank

Nedenfor ses en tabel med kurtager på de to anbefalede platforme. Ud fra kurtagerne ser Saxobank billigere ud end Nordnet. Der er dog flere forskelle, men skal overveje, såsom Nordnets månedsopsparing. (Indlæg om månedsopsparing kommer senere)

MarkedetNordnetSaxobankDanmark
Omx0.10%
Minimum 29 DKK0.10%
Minimum 14 DKKSverige
OMX0.10%
Minimum 59 SEK0.10%
Minimum 20 SEKNorge
Oslo børs0.10%
Minimum 59 NOK0.10%
Minimum 20 NOKFinland
Helsinki0.10%
Minimum 8 EUR0.10%
Minimum 2 EURTyskland
Xetra0.10%
Minimum 12 EUR0.10%
Minimum 2 EURLondon (UK)
LSE0.30%
Minimum 25 GBP0.10%
Minimum 2 GBPUSA
Nasdaq & NYSE0.15%
Minimum 13 USD0.20$/Aktie under 10$(kurs)0.10% / Aktie over 10$(kurs)Minimum 3 USDCanada
Toronto0.15%
Minimum 19 CAD0.03 CAD/aktieMinimum 25 CAD

Kilde: Nordnet og Saxobank

Nordnet

Nordnet opretter automatisk dine handler til SKAT, hvilket de fleste danske platforme gør. Med Nordnet får du adgang til de mest gængse børser, heriblandt de største børser fra Danmark, Norge, Sverige, USA og Canada. Som det fremgår på tabellen ovenfor, er Nordnet altså heller ikke den billigste at handle hos. Vi tror, at deres nemme og brugervenlige platform gør den til et stort hit.

Handel af aktier kan også foretages via Nordnet’s app.

Saxobank

Saxobank er ligeledes dansk og opretter, ligesom Nordnet, også dine køb og salg i SKAT’s system. Deres nye platform er ligeledes utrolig brugervenlig og ganske fin til den gennemsnitlige investor. De har dog et gear mere, hvis man er lidt mere erfaren, nemlig deres SaxoTraderGo, som retter sig mod den mere professionelle investor.
Derudover kan de give Nordnet modstand på kurtagepriserne, især på de skandinaviske børser.

Saxobank har ligeledes en app, hvorfra der kan foretages køb og salg af aktier.

Vi ser fordele ved begge platforme, så vores råd er, at man ikke skal være bange for at kaste sig ud i det! Dog skal man lige undersøge på hvilken børs man ønsker at handle, da der muligvis er lidt penge at spare.

Nu har jeg oprettet mit depot, hvad så?

Når du har oprettet dit depot og overført penge til din konto, er det vigtigt, at du har gjort dig overvejelser om følgende:

  • Risiko
  • Din strategi
  • Markeder
  • Din tidshorisont

Du skal altså have tænkt over din risikoprofil (Risiko vs Gevinst), hvilket markeder du gerne vil ind på og hvornår du har tænkt dig at udbetale dine penge igen.

Hvordan køber jeg min første aktie, rent praktisk?

I nedenstående eksempel vil vi anvende Nordnet’s platform:

Når du er logget ind, vil du blive mødt af denne bjælke.

For at finde en aktie skal du klikke på søgefeltet i højre hjørne. Herefter fås dette billede:

Herefter kan du søge på de værdipapirer du er interesseret i at kigge nærmere på, fx. Novo Nordisk.

Når du har trykket på din ønskede aktie, vil du se denne bjælke med aktieinformation samt Køb/Sælg yderst til højre.
Ved klik på ‘Køb’ vil du blive sendt videre til dette billede:

I denne boks vil du skulle vælge hvilken konto du vil bruge, ordretypen samt antallet af aktier du ønsker til hvilken pris.
Du vil efterfølgende se din totale pris, hvorefter du kan klikke køb, for at sende din ordre i markedet.
Det kræver nu, at der sidder en anden person og vil sælge sine aktier til den pris du har efterspurgt.

Tillykke! Du har nu købt dine første aktier.

Hvis du er interesseret i at læse andre artikler om aktier og investering kan du få et overblik her.

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere