Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har modtaget en række anbefalinger, der skal gøre regeringen klogere på, hvordan en planlagt strafreform skal udformes.
Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.
Anbefalingerne kommer fra Straffelovrådet, som er et udvalg under Justitsministeriet.
Rådets anbefalinger drejer sig om brugen af fodlænke, samfundstjeneste og prøveløsladelse. Formålet med anbefalingerne er, at fængselsstraffe anvendes klogere og over for de rigtige personer, skriver ministeriet.
Blandt de konkrete anbefalinger er en potentiel halvering af fængselsstraffen.
- Det bør overvejes i visse tilfælde at give mulighed for prøveløsladelse, når halvdelen af straffen - og mindst to måneder - er udstået, hvis den dømte accepterer vilkår om samfundstjeneste og eventuelt andre vilkår, skriver rådet.
I dag skal to tredjedele af en persons straf som udgangspunkt være udstået.
Det fremgår ikke umiddelbart af pressemeddelelsen, hvad "visse tilfælde" omfatter.
Blandt de øvrige anbefalinger er, at den såkaldte front door-fodlænkeordning, hvor den dømte afsoner hele straffen i sit eget hjem med fodlænke, udvides til at inkludere straffe på op til ni måneders eller et års ubetinget fængsel.
Som det ser ud i dag, omfatter front door-fodlænkeordningen kun straffe på op til seks måneders ubetinget fængsel.
Justitsminister Peter Hummelgaard siger, at regeringen vil kigge nærmere på, hvordan anbefalingerne kan bruges i arbejdet med den kommende strafreform.
- Vi kommer med regeringens strafreform til at gennemføre markante strafskærpelser for alvorlige personfarlige forbrydelser som grov vold og voldtægt.
- Men regeringen er samtidig af den overbevisning, at personer, der begår en mindre alvorlig forbrydelse, ikke skal behandles på samme måde som hårdkogte kriminelle og voldsforbrydere, siger Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.
Han tilføjer, at regeringen er åben for at se på eventuelle behov for at justere brugen af forskellige afsoningsformer.
Justitsministeren sender torsdag Straffelovrådets såkaldte delbetænkning om blandt andet fodlænke og samfundstjeneste i offentlig høring. Også en udtalelse om forvaring sendes i offentlig høring.
Kilde: /ritzau/