Krimi

man, 16 sep 2024

Regeringen forsøger at lægge forbudte bander helt døde

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har mandag sendt et lovforslag i høring, så det skal blive lettere at stoppe fortsatte aktiviteter i ulovlige bander. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har mandag sendt et lovforslag i høring, så det skal blive lettere at stoppe fortsatte aktiviteter i ulovlige bander. (Arkivfoto).

Regeringen vil gøre det lettere at stoppe aktiviteter i bander, der er dømt ulovlige.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) sender mandag et lovforslag i høring, der vil forbyde aktiviteter - både private og offentlige - der fremstår som en videreførelse af den ulovlige forening.

- Med det her lovforslag vil jeg gerne sende et meget klart signal til de bandekriminelle om, at hammeren nu falder endnu hårdere, hvis I bliver ved med at begå kriminalitet og dyrke det dårlige selskab, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden har haft svært ved at løfte bevisbyrden, hvis tidligere medlemmer af en forbudt bande har videreført aktiviteter. Det har Rigsadvokaten oplyst.

- Det skal simpelthen ikke være sådan, at medlemmer af forbudte eller opløste foreninger kan samles under dække af sociale aktiviteter, siger Peter Hummelgaard.

Folketinget vedtog i 2018 en lovændring, der medførte straf på indtil to års fængsel for at videreføre en forening, der er opløst ved dom eller gjort foreløbig forbudt.

I april i år lød det fra justitsministeren med henvisning til bandeuro i Sverige, at et forbud var på vej mod Bandidos.

Det skete i maj, da politiets specialenhed National enhed for Særlig Kriminalitet efter bemyndigelse fra Rigsadvokaten bekendtgjorde et foreløbigt forbud mod Bandidos.

Det skete, under henvisning til at Bandidos har "et ulovligt øjemed af så alvorlig karakter, at der straks bør gribes ind med et administrativt forbud."

Den første bande, der blev opløst ved lov, var Loyal To Familia.

I 2018 nedlagde Københavns Politi forbud mod Loyal To Familia, som senere blev dømt ulovlig af by- og landsretten. I 2021 stadfæstede Højesteret dette.

Det er dog ikke første gang, at en forening dømmes til opløsning.

Første gang var i 1873, da Den Internationale Arbejderforening for Danmark blev forbudt. Både Socialdemokratiet og arbejderbevægelsen har rødder i foreningen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

EU har fastlagt mandat for bistand til fattigste lande på klimatopmøde EU vil fokusere på at få rejst privat kapital til klimafinansiering på klimat... Læs mere
ATP vil lave færre klimainvesteringer efter grønne fejlskud ATP-direktør siger, at mange grønne investeringer slet ikke overvejes, "fordi ... Læs mere
Fordelingen af statslige arbejdspladser i landet er uændret Vi er ikke nået i mål med at skabe bedre balance i fordelingen af statslige ar... Læs mere
Konservative vil have domstole til at smide kriminelle ud af boliger For at ramme bandemedlemmer hårdere skal domstole kunne smide kriminelle ud af ... Læs mere
Økonomista udvider ejerkredsen med Media Group Danmark Pengemagasinet Økonomista, der fokuserer på at formidle økonomi til kvinder, ... Læs mere