Landbrug

tor, 21 nov 2024

Med trepart stiger statsstøtte til landbruget med knap 40 procent

Den grønne trepart blev politisk vedtaget mandag mellem regeringen, SF, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Den grønne trepart blev politisk vedtaget mandag mellem regeringen, SF, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance. (Arkivfoto).

Med aftalen om en grøn trepart stiger statsstøtten til landbruget med 4,7 milliarder kroner i 2030.

Det viser en fremskrivning, der er udregnet af tænketanken Kraka, skriver Berlingske.

I forvejen modtog landbruget 11,7 milliarder kroner i direkte og indirekte støtte fra staten i 2022. De tal stammer fra Finansministeriet.

Beløbet rammer dermed 16,4 milliarder kroner i 2030.

- Det er jo en meget stor stigning på knap 40 procent i statsstøtten til det i forvejen mest subsidierede erhverv, siger Andreas Lund Jørgensen, seniorøkonom i Kraka, til Berlingske.

- Det er rigtig mange penge, som staten skal have op af lommerne. Man er endt meget langt væk fra princippet om, at forureneren betaler, siger han.

Andreas Lund Jørgensen påpeger videre, at der er tale om en "politisk afvejning". Man kunne også have valgt at "gå benhårdt til landbruget med regulering".

Kraka har tidligere beregnet, at industrien til sammenligning modtog cirka én milliard kroner i direkte statsstøtte i 2022.

Den grønne trepart blev politisk vedtaget mandag mellem regeringen, SF, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance.

Når støtten til landbruget stiger som følge af treparten, skyldes det flere dele af aftalen.

Eksempelvis kan landmænd få tilskud til at indføre teknologien pyrolyse. I aftalen er der også støtte til kvælstofreducerende tiltag, udtagning af lavbundsjord og privat skovrejsning.

Berlingske har forelagt tænketankens fremskrivning for interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Her mener Martin Kristian Brauer, områdedirektør for analyse og statistik, at "Kraka har haft en lige lovlig frisk tilgang til at lægge tal sammen".

Ifølge Martin Kristian Brauer kan "en lang række udgifter" i regnestykket ikke karakteriseres som støtte til landbruget. Kraka afviser kritikken.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere