Politik

tor, 21 nov 2024

Politiske aftaler skal fordoble eksport af lægemidler

Det er med erhvervsminister Morten Bødskov (S) i spidsen, at der er lavet aftaler, som styrker life science-området.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Det er med erhvervsminister Morten Bødskov (S) i spidsen, at der er lavet aftaler, som styrker life science-området.

Der skal eksporteres lægemidler i stor stil fremover.

Eksporten fra life science-området, der dækker over lægemidler og medicinsk udstyr, skal fordobles. Og torsdag er der lavet to politiske aftaler, som skal bidrage til, at eksporten, som er en central brik i dansk økonomi, i 2030 øges til 350 milliarder kroner.

Det er regeringen, SF, De Radikale, De Konservative, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne, som er med i aftalerne.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

I 2023 blev der eksporteret for 174 milliarder kroner. Det udgjorde knap 20 procent af Danmarks samlede vareeksport. Det var med medicinalgiganten Novo Nordisk i front. Novo Nordisk eksporterede for et stykke over 100 milliarder kroner.

Aftalerne er faldet på plads, efter at regeringen tidligere på måneden præsenterede sin strategi for life science-området. Her lød det fra regeringens side, at eksporten fra life science-området skulle fordobles. Nu er der så kommet en politisk aftale ud af det.

- Med de nye aftaler baner vi nu vejen for nye kapitler i danske vækst- og eksporteventyr. Tempo er nøglen, når man skal etablere nye produktionsarbejdspladser herhjemme, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i pressemeddelelsen.

Aftalepartierne er blandt andet enige om en såkaldt "rød løber" for produktionsvirksomheder.

Det betyder kort fortalt, at virksomhederne ifølge aftalen slipper for en masse bøvl og bureaukrati, hvilket i dag stiller danske virksomheder dårligere tempomæssigt sammenlignet med den internationale konkurrence.

Aftalerne vil komme patienterne til gode, mener indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V).

- De nye aftaler på life science-området vil bidrage til, at vi bedre kan håndtere de udfordringer, vi står over for i sundhedsvæsenet, hvor flere får brug for behandling og pleje i de kommende år, siger hun i pressemeddelelsen.

Hos Dansk Industri (DI) er der glæde over aftalerne. Det siger erhvervs- og medlemsdirektør i DI Emil Fannikke Kiær i en skriftlig kommentar.

- Der er efterhånden ikke mange områder, hvor Europa kan måle sig med USA og Kina. Life science er dog et europæisk guldæg, som vi skal satse benhårdt på.

- Derfor skal vi også udnytte det danske EU-formandskab til at vise vores europæiske kolleger, at vi er foregangsland, som er værd at investere i. Det skal vi bestemt ikke putte med, siger han.

Der henvises til, at EU-landene skiftes til at have formandskabet i ministerrådet i et halvt år ad gangen. Danmarks næste formandskab er i 2025.

Aftalerne betyder ligeledes, at der etableres industriparker, som er forbeholdt produktionserhverv. Især det glæder Brian Mikkelsen, som er administrerende direktør i Dansk Erhverv.

- Vi ser nemlig allerede i dag, at der er pres på de produktionsegnede arealer med gode forhold for strøm, vand og transportmuligheder, siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere