Landbrug

fre, 29 nov 2024

Trods trepart peger vagthund på landbrug som det store klimaudestående

I en ny analyse fra Klimarådet lyder det, at dets "beregninger peger på, at en betydelig reduktion i antallet af husdyr i landbruget sandsynligvis er en nødvendig del af klimaomstillingen frem mod 2050". (Arkivfoto).
Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix I en ny analyse fra Klimarådet lyder det, at dets "beregninger peger på, at en betydelig reduktion i antallet af husdyr i landbruget sandsynligvis er en nødvendig del af klimaomstillingen frem mod 2050". (Arkivfoto).

Selv om landbruget med den grønne trepart får pålagt en CO2-afgift fra 2030, kan landmændene ikke tørre sveden af panden.

For når Folketinget næste år jævnfør klimaloven skal vedtage et reduktionsmål for 2035, er landbruget fortsat "det store udestående".

Det siger Klimarådets forperson, rektor på Copenhagen Business School Peter Møllgaard, i forbindelse med at Klimarådet fredag har offentliggjort en ny analyse.

Her undersøger regeringens grønne vagthund, hvordan Danmark kan øge reduktionerne til henholdsvis 80, 85 og 90 procent sammenlignet med 1990.

Klimarådet vil dog ikke komme med en direkte anbefaling til politikkerne om, hvad klimamålet i 2035 bør være.

Men det står fast, at "landbruget vil stå for en meget stor del af de udledninger, der er tilbage i 2030", hvor Danmarks klimamål er en 70 procents reduktion sammenlignet med 1990.

- Så derfor kan de bestemt ikke tørre sveden af panden. Tværtimod skal de accelerere i de kommende år frem mod 2035 og videre mod de langsigtede klimamål, siger Peter Møllgaard.

I analysen peger Klimarådet på flere mulige såkaldte omstillingselementer for at nå forskellige mulige reduktionsmål i 2035.

Ved både en 85 og 90 procents reduktion peger Klimarådet på, at klimaafgiften på landbruget fra treparten kan fordobles fra 750 kroner før bundfradrag i 2035 til 1500 kroner i stedet.

Et andet sted, hvor landbruget kan bidrage mere til omstillingen, er ved øget udtagning af lavbundsjord, fremgår det.

- Det er klart, at hvis man skal højt op, så skal vi måske også op og ud over det, som treparten leverer, siger Peter Møllgaard.

Peter Møllgaard gør opmærksom på, at Klimarådet fortsat mangler at evaluere i detaljen, hvad treparten kommer til at betyde. Resultatet af det vil fremgå af rådets statusrapport i februar.

Generelt lyder det fra Klimarådet i analysen, at dets "beregninger peger på, at en betydelig reduktion i antallet af husdyr i landbruget sandsynligvis er en nødvendig del af klimaomstillingen frem mod 2050".

Regeringen er endnu ikke kommet med sit bud på et dansk 2035-klimamål.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Støjberg vil fordoble repatrieringsydelsen til syrere Inger Støjberg (DD) har en plan, der skal få 31.000 syriske flygtninge til at ... Læs mere
Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024 Der har været 371 timer med negative elpriser i Vestdanmark i 2024, hvilket er ... Læs mere
Auditørkorps undersøger ansatte i Forsvaret for brud på tavshedspligt Ifølge Berlingske bliver blandt andet Hærens chef, Peter Boysen, undersøgt fo... Læs mere
Novo-aktien gør comeback efter nedtur: Oppe med ti procent Novo Nordisk stiger med ti procent på fondsbørsen og genvinder dermed noget af... Læs mere
Landsstyreformand afviser Trumps interesse: Grønland er vores Grønlands landsstyreformand er åben for samarbejde med "vores naboer", lyder d... Læs mere