Medarbejdere

man, 30 maj 2022

Vi skal være bedre til at tale om stress

Vi skal være bedre til at tale om stress

Stress er noget, vi skal være bedre til at tale om. Stress påvirker os alle – både privat og professionelt. Vi mærker ofte symptomerne af stress i løbet af vores karriere, og det kan have store konsekvenser både personligt og arbejdsmæssigt. I denne artikel opfordrer vi til, at stress bliver et emne, som vi bør tale mere åbent om på arbejdspladsen. Vi tror nemlig på, at det er en af vejen til at håndtere stress på en bedre måde.

Hvad er stress?

Stress er kroppens normale reaktion på en psykisk eller fysisk trussel. Vi har alle et stressrespons-system, som gør os i stand til at håndtere pressede situationer. Når vi oplever stress, bliver kroppen forberedt til at forsvare sig selv eller flygte væk fra en trussel. Dette kaldes den “fight-or-flight”-reaktion.

Fight-or-flight-reaktionen aktiverer det sympatiske nervesystem, som sender signaler til kroppen om, at den skal forberede sig på at kæmpe eller flygte. Når dette sker, øger kroppen sin produktion af stresshormonet cortisol. Cortisol hjælper os med at fokusere, huske bedre og reagere hurtigere. Dette er nyttige egenskaber, hvis vi skal forsvare os selv eller flygte fra en trussel. Men hvis vores krop udsættes for stress i lang tid, kan det have negative konsekvenser for vores helbred.

Konsekvenser af stress

Stress kan have mange negative konsekvenser for os, både fysisk og psykisk. Nogle af de mest almindelige problemer, som stress kan forårsage, er:

 • Søvnløshed og træthed
 • Hovedpine
 • Fordøjelsesproblemer
 • Muskelspændinger
 • Svimmelhed

Stress kan også føre til mere alvorlige psykiske problemer som angst og depression.

Håndtering af stress

Der er flere ting, du kan gøre for at håndtere stress på en bedre måde. Vi anbefaler følgende:

 • Gør dig bekendt med dine stresssymptomer. Jo mere du ved om, hvordan stress påvirker dig, desto bedre er du rustet til at håndtere det.
 • Lær at sige nej. Det er okay at sige nej til ting, du ikke har lyst til eller tid til. Det er bedre at sige nej og fokusere på de ting, du rent faktisk kan overkomme, end at sige ja og ende med at føle dig stressede og overloadede.
 • Prioriter din tid. At have for mange ting, du skal nå, kan være en kilde til stress. Prøv at fokusere på de ting, der er vigtige for dig og sætte dem i prioriteret rækkefølge.
 • Lav en daglig to-do liste. Dette kan hjælpe dig med at føle dig mere organiseret og i kontrol.
 • Gå på arbejde afslappet. At have for mange forventninger til, hvad du skal udrette på arbejdet, kan være en kilde til stress. Prøv at fokusere på det, du rent faktisk kan nå, og sæt realistiske mål for dig selv.
 • Tal med dine venner og familie. At have et støttende netværk er en af de bedste måder at håndtere stress på. De mennesker, der er tættest på dig, kan ofte hjælpe dig med at se tingene fra et andet perspektiv og give dig gode råd.
 • Søg professionel hjælp, hvis stressen bliver for meget. Hvis du føler, at stressen har taget overhånd i dit liv, kan det være en god idé at søge professionel hjælp. Der er flere steder, du kan henvende dig, hvis du ønsker at tale med en psykolog eller lignende.

Sådan taler vi om stress

Det er vigtigt, at stress bliver et emne, vi taler åbent om på arbejdspladserne. Vi tror nemlig på, at det er en af vejen til at håndtere stress på en bedre måde. Hvis vi alle løfter i flok og sætter fokus på emnet, kan vi hjælpe hinanden med at finde bedre løsninger og forebygge stress.

Selvom vi er blevet bedre til at italesætte stress, er der dog stadig et tabu omkring stress, og mange oplever det som svært at tale åbent om. Vi vil derfor opfordre til, at vi alle bliver bedre til at lytte til hinanden og tage emnet alvorligt, når det kommer op. Det er naturligvis helt okay at have dårlige dage og føle sig stresset. Vi er alle mennesker, og vi har alle vores begrænsninger. Det er desuden også okay at sige nej og italesætte stress, hvis stressen bliver for meget.

Det er også vigtigt at huske på, at stress ikke kun er et individuelt problem. Det er et samfundsproblem, som vi alle er nødt til at tage et ansvar for. Vi skal have fokus på forebyggelse og hjælpe hinanden med at finde bedre løsninger. Det er tid til, at vi taler åbent om stress, så vi kan hjælpe hinanden med at finde vejen ud af det. Vi skal ikke lade stress definere os eller vores liv.

Vi håber, at denne artikel har givet dig nogle gode inputs til, hvordan vi alle kan italesætte stress på en bedre måde. Vi tror på, at det er en af vejen til at håndtere stress på en bedre måde. Vi vil også opfordre til, at du deler artiklen med dine kollegaer og forbindelser, så vi kan hjælpe så mange som muligt.

Læs andre artikler om medarbejdere her.

Andre læser også

Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere
15-årig anholdt efter knivstikkeri i kirke i Sydney Mandag aften lokal tid blev fire personer stukket med kniv i en kirke i Sydney i... Læs mere
Der er to kandidater til formandsposten i Nye Borgerlige Hvis medlemmerne i Nye Borgerlige tirsdag aften stemmer for, at partiet fortsæt... Læs mere
Forskere i USA: Verden oplever igen koralblegning Verdenshavene oplever koralblegning, hvilket betyder, at temperaturerne er stige... Læs mere
Orkestermusikere undgår lockout med ny overenskomstaftale Efter lange forhandlinger er der landet en aftale om arbejdsvilkår for fire af ... Læs mere