Militær

tor, 28 nov 2024

Militæreksperter må ikke udtale sig om kinesisk fragtskib

Det 225 meter lange fragtskib er mistænkt for at være skyld i, at undersøiske datakabler i Østersøen blev beskadiget. Skibets rute er faldet samme med, hvornår datakablerne stoppede med at virke.
Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix Det 225 meter lange fragtskib er mistænkt for at være skyld i, at undersøiske datakabler i Østersøen blev beskadiget. Skibets rute er faldet samme med, hvornår datakablerne stoppede med at virke.

Eksperter fra Forsvarsakademiet må ikke længere udtale sig om "operative forhold" som operationen vedrørende det kinesiske fragtskib "Yi Peng 3", der er blevet sat i forbindelse med brud på datakabler i Østersøen.

Ledelsen på Forsvarsakademiet har indskærpet, at eksperterne ikke må udtale sig om igangværende militæroperationer. Det skriver B.T.

Det 225 meter lange fragtskib er mistænkt for at være skyld i, at undersøiske datakabler i Østersøen blev beskadiget.

Skibets rute er faldet samme med, hvornår datakablerne stoppede med at virke.

Forsvarsakademiets dekan Henrik Breitenbauch bekræfter, at han har sendt en mail til medarbejderne. Han kalder det en "intern påmindelse" i stedet for en indskærpelse.

- Vi er en militærinstitution, som nogle gange, især når det handler om uniformerede medarbejdere, kan blive fejlagtigt opfattet som talerør for Forsvaret, eller ministeren, eller regeringen.

- Fordi der er den risiko for en misforståelse, så er man nødt til at træde ekstra varsomt, siger Henrik Breitenbauch til B.T.

Han har ikke oplevet modstand om sin udmelding, men de har haft "samtaler" om det, uddyber han.

Indskærpelsen skyldes en frygt for, at Kina eller andre kunne misforstå rollen for Forsvarsakademiet, som formelt hører under Forsvaret.

- Det er ikke sikkert, at man i udlandet er i stand til at skelne mellem en, der er ansat på Forsvarsakademiet, og så en, der er ansat i Søværnet, i Flyvevåbnet eller i hæren, fordi vedkommende går rundt med den uniform på, siger han.

Svensk politi efterforsker de to formodede tilfælde af sabotage i forbindelse med bruddene på to datakabler i Østersøen.

Skaderne skete 17. november på kabler, der løber mellem henholdsvis Sverige og Litauen og mellem Finland og Tyskland.

Begge steder, hvor der er sket skade, befinder sig i den svenske økonomiske zone i Østersøen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere