Miljø

tir, 12 nov 2024

Danmark bruger 700 millioner på at sikre klimamilliarder til ulande

Midt i jakkesætsvrimlen på COP29 står Mette Frederiksen i lilla. Hun understreger behovet for privat kapital i klimafinansiering til ulande.
Murad Sezer/Reuters Midt i jakkesætsvrimlen på COP29 står Mette Frederiksen i lilla. Hun understreger behovet for privat kapital i klimafinansiering til ulande.

Verdens rige lande skal sikre en større finansiering af udviklingslande, der rammes hårdest af de klimaforandringer, de selv har en lille andel i at have skabt.

Derfor stiller Danmark 700 millioner kroner som garanti for grønne investeringer i asiatiske udviklingslande.

Det sker i en alliance med fem andre lande, hvis samlede statslige bidrag er på 14 milliarder kroner.

De statslige penge skal skabe sikkerhed for, at der samlet set kan rejses private investeringer for over 70 milliarder kroner til klimainvesteringer i risikofyldte markeder.

Det meddeler IFU, Investeringsfonden for Udviklingslande, på klimatopmødet COP29 i Baku, Aserbajdsjan.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understreger på klimatopmødet, at der skal bruges privat kapital, hvis udviklingslande skal have tilstrækkelig hjælp.

- Udviklingsbistanden er ikke det, der kommer til at redde os fra klimakrisen. Det er kun en brik, siger hun og nævner flere metoder:

- Det er risikovillig kapital, det er private investeringer, det er offentlige og private partnerskaber. Det er noget af det, vi også har nogle traditioner for at kunne gøre i Danmark.

Netop rejsning af privat kapital til klimafinansiering er et varmt emne på årets klimatopmøde.

Topmødets store dagsorden er at få vedtaget et nyt mål for, hvor meget klimafinansiering rige lande skal fordele til verdens fattige lande, der rammes hårdest af klimaforandringer, som de har mindst ansvar for.

Det nye finansieringsmål skal være større end det nuværende mål på 100 milliarder dollar årligt, som udløber i 2025.

For at få rejst penge til en endnu større økonomisk omfordeling, vil særligt EU og USA have aktiveret den private sektors kapital, som skal indgå i finansieringen.

Det er som led heri, at Danmark vil stille offentlige kroner til rådighed, som garanti for at private aktører kan investere i vedvarende energi i udviklingslandes risikofyldte markeder.

Tirsdagens annoncerede plan sker i forlængelse af to lignende projekter, Danmark annoncerede på klimatopmødet sidste år i Dubai. Dette år er både det garanterede og endelige beløb klar til investering væsentligt større.

Tirsdagens præsenterede alliance består ud over Danmark af USA, Sverige, Storbritannien, Japan og Sydkorea i samarbejde med Den Asiatiske Udviklingsbank.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Minister: Elbit-sagen kan resultere i fyringer En mulig sammenhæng mellem forlig med israelske Elbit og køb af artilleri kort... Læs mere
Advokatundersøgelse kritiserer fejl i Elbit-sagen Undersøgelse af Elbit-sagen kritiserer Forsvarsministeriet og dets Materiel- og... Læs mere
Lundbeck sætter fart pÃ¥ salg af medicin mod skizofreni og migræne Væksten hos danske Lundbeck tager et nøk op i tredje kvartal, hvor salget er Ã... Læs mere
EL er ude af sundhedsforhandlinger og kalder regeringen arrogant Sundhedsordfører Peder Hvelplund forstår ikke, hvorfor Enhedslisten må forlad... Læs mere